Annons
Annons

Arboga Ryttarsällskap vinner Ridborgarmärket etapp 3

Ridborgarmärket 2022.

Foto: Svenska Ridsportförbundet/Mattias Bjurling

Det var 2020 års totalsegrare som tog hem den tredje av Ridborgarmärkets fyra etapper.

– Nämen! Jag har kollat er hemsida varje dag nu och undrat vem som vinner - och så är det vi! säger en glad Nissa Gustafsson, ridskolechef och ”Ridborgarmärkesbas” på Arboga RS.

Det börjar dra ihop sig mot slutspurten i ridsportklassikern Ridborgarmärket, där det gäller för föreningarna att få så många som möjligt att ta märket. Årets upplaga pågår mellan den 15 mars och den 31 oktober där kampen om ära och fina priser är uppdelad i fyra etapper. Första etappen vanns av Lilla Edets Ridklubb medan andra etappen togs hem av Bälinge Ryttarförening. Även Nyckelryttarna har varit med och delat på ett etappris.

I tredje etappen, som pågick mellan 1 augusti och 30 september, segrade alltså Arboga RS som därmed kammade hem en oxer med rak grind från Ydre-Grinden. Den förening som tar hem hela tävlingen vinner ett hinderpaket värt 35 000 kronor. Just Arboga RS kammade faktiskt hem storvinsten 2020 efter att då ha vunnit första etappen.

– Nu ska vi kämpa på och köra hårt till slutet, säger Nissa Gustafsson och konstaterar att föreningens sammanhållning är nyckeln till framgångarna.

Alla kan vara med 

Arboga RS har fokuserat mycket på tillgänglighet, där det varit möjligt att ta märket i princip varje dag före eller efter lektionstid. Det har också gått åt många märken på lördagarnas drop-in ridning samt på föreningens ”föräldrautmaning”, där föräldrar kan testa på att rida en stund i början eller slutet av barnens lektion. Arboga RS har även haft med sig ponnyer till skolor och fritids för klapp, mys eller prova-på ridning med märkestagning.

Foto: Arboga RS

I över 40 år har Ridborgarmärket lockat märkestagare landet över. Alla föreningar som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet får genomföra märkestagning för Ridborgarmärket och det finns flera olika sätt att ta märket på, utifrån ryttarens förutsättningar och förkunskaper. Man kan till exempel skritta 200 meter, rida ett lite längre program i alla tre gångarter eller samla ihop sin ridgrupp och rida Ridborgarkadriljen som finns i tre olika svårighetsgrader.

– Ridborgarmärket är en väldigt bra grej just för att alla kan vara med. Vi är en familjär ridklubb och Ridborgarmärket passar så bra ihop med vår värdegrund som är just att här får alla vara med och att vi hjälps åt och tar vara på varandras positiva egenskaper, säger Nissa Gustafsson.

Publicerad:

Aktuellt