Annons
Annons

Dubbla SM-medaljer till Amanda Andersson

Amanda Andersson på Kokos.

Foto: Kim C Lundin

Det blev som väntat en händelserik dag i terrängen vid Folksam SM i fälttävlan på Gärds fina anläggning utanför Kristianstad. Amanda Andersson, 20 år, kunde kvittera ut dagens dubbel, guld i seniorklassen och silver som young rider.

Amanda Andersson vann såväl den trestjärniga klassen som SM-guld och har direkt efter ritten svårt att ta in vad som verkligen hänt.
- Helt otroligt, jag gjorde en chansning och anmälde mina hästar i varsin klass och tydligen valde jag rätt!

Amanda Andersson på Jersey.

Foto: Kim C Lundin

Det blev seniorguld på Kokos (SWB f. 2011 e. Florencio I-Midt West Ibi Light) och young rider-silver på Jersey (SWB f. 2010 e. Qaterback-Cortus). Båda hästarna är hemmauppfödningar på Munkagårds Egendom utanför Falkenberg.

Hur gick tankarna innan start idag?
- Jag kan bara göra mitt bästa men jag visste att det krävdes en nolla inom tiden och båda ritterna idag var första gångerna jag var inom tiden i trestjärnigt så jag behövde verkligen pusha fram min egen gräns.

Det blev några stopp i terrängen med förseningar i tidsschemat som följd.
- Ja, det var bara att försöka hålla fokus och fortsätta sina vanliga rutiner fast det blev störningar och det tycker jag väl att jag redde ut på ett bra sätt.

Bansträckningen var ny jämfört med tidigare år. Du red den två gånger, hur kändes det?
- Den var verkligen jättefint byggd och vilket arbete Gärds lagt ner för att vända på den här banan.
- Det är jättebra att vi har en sådan här bana i Sverige som testar oss ryttare, säger Amanda Andersson.

Det blir eventuellt en tävling till för Amanda Andersson, i holländska Kronenberg sista helgen i oktober.
-Vi får se men det är planen om allt känns bra med hästarna efter det här, som det känns nu är de pigga och glada.

Sedan blir det en paus i ridningen.
- Jag ska operera handen så det blir rehab och jag ska vara hästledig ett par veckor, det ser jag inte fram mot, säger Amanda, som är young rider även nästa år.
-Ja, jag skulle gärna rida young rider-EM i Montelibretti nästa år, säger Amanda som red EM i Hartpury i år och gjorde en fin dressyr som kunde räckt till medalj men sedan hade tidsfel i terrängen och ett par nedslag i banhoppningen.
- Så jag är ju lite revanschsugen, avslutar Amanda.

Frida Andersén på Box Compris (uppf/äg. Therese Örup) tog silver i seniorklassen.

Foto: Kim C Lundin

Henrik Adnervik på Zam F (uppf. Eva Gudmundsson, äg. Irebast AB) knep bronset.

Foto: Kim C Lundin

Wilma Nyhlén på Stinger.

Foto: Kim C Lundin

Guldmedaljör i young rider-klassen blev Wilma Nyhlén på Stinger (uppf/äg Skånegårdar AB). Det var bara två placerade i young rider-klassen.

Alice Klarfelt på Anolanda D.

Foto: Kim C Lundin

I juniorklassen försvarade Alice Klarfelt sitt SM-guld från i fjol, nu liksom då på Anolanda D (äg. Alice Klarfelt). Silver blev det för Wilma Bertilsson på Flavius 56 (äg. Agneta Bertilsson, Henrik Petersson) och bronset tog Märta Sandström på My Wish (äg. Christer Danielsson / Petra Sandström).

Publicerad:

Aktuellt