Annons
Annons

Frida Andersén i SM-ledning

Frida Andersén på Box Compris vid Gärds internationella tävling 2020.

Foto: KimC.nu by Ateni AB

Frida Andersén var bästa svenska ryttare på VM i september, med Box Leo slutade hon på sjuttonde plats. Efter det har det varit bråda dagar, med finalvinst i Breeders Trophy och nu är hon ”overnight leader” i senior-SM i fälttävlan..

-Ja det var ju lite oväntat att leda inför terrängen, säger Frida Andersén, som ligger trea i den internationella klassen med Box Compris (äg. Therese Örup). Det är norskt i täten och på andra plats ligger Amanda Andersson på Kokos (äg. Rebecka Andersson), som leder i young rider-SM.

Varför var det oväntat?
- Vi vet att hon hoppar bra men vi brukar inte ligga i topp efter dressyren men det här är kanske vår tävling, säger Frida som menar att åttaåriga Compris hela tiden utvecklas.
- De enkla bytena har blivit bättre och hon börjar visa lite mer register och bli lite starkare, säger Frida.

Fotnot: Frida Andersén var högst placerade svenska senior inför terrängen, dock red tvåan Amanda Andersson, 20 år, även hon i seniorklassen

Frida Andersén på Box Como under SM-terrängen.

Foto: Kim C Lundin

Frida vann fyraårsfinalen i Breeders Trophy på fredagen med Box Como, som faktiskt är son till Compris. Bägge kommer från Therese Öhrups framgångsrika uppfödning av fälttävlanshästar med prefixet ”Box”.
- Det är ett jättebra upplägg att betäcka treårsstona innan de börjar tävla och vi gör gärna det, säger Therese Örup.

Box Como är av naturliga skäl ganska orutinerad.
- Fyraåringar är ju alltid gröna men han har haft lite strul i sommar med sårskador bland annat så han har inte gjort mycket mer än kvalat och gått på terrängbanan några gånger, säger Frida Andersén som tycker att Como har alla kvaliteter man vill ha i en fälttävlanshäst.
- Han har väldigt lätt för sig och är byggd korrekt och galopperar och hoppar bra, alla rätt i boken kan man säga.

Det är en sporre och kul att kunna göra något för de unga hästarna.

Frida Andersén rider flera hästar som är eller har varit med i Unghästprojektet och det har varit värdefullt.
- Det är en sporre och kul att kunna göra något för de unga hästarna med träning och kunna ha som ett litet mål för dom, säger Frida som tycker att det är bra få andra ögon på sig.
- Ofta är man förtjust i sina egna hästar men det är bra att få en bedömning från någon annan och en utvärdering att man är på rätt väg.
En ny ansökningsomgång till fälttävlans unghästprojekt öppnar i början av nästa år. Läs mer här

Frida Andersén på Kitsch Couture 2021.

Foto: Roland Thunholm

Frida Andersén på Kitsch Couture 2021. Foto: Roland Thunholm

Frida åker direkt från SM till Frankrike och unghäst-VM i fälttävlan nästa helg. Då rider hon sexåriga Kitsch Couture (SWB) (uppf: Helene Rydberg Larsson, äg: HPK Sporthorses & Ylva Wall), också det en häst som är med i Unghästprojektet.
- Det ska bli jättespännande, ägaren kommer hit med den och hämtar upp mig och sedan åker vi till Frankrike, säger Frida, som ridit stoet sedan den var tre-fyra år och utbildat den.
- Tidigare har den stått hos ägaren som har kommit med den till mig men i sommar har hon stått hemma hos mig så jag har kunnat rida den lite mer, säger Frida, som haft ett hektiskt schema på Gärds och inte hunnit gå SM-terrängen än.
- Nej, jag kan inte säga något om banan än men nu ska jag gå den det ska bli spännande, avslutar Frida

Under helgen arrangeras Kristianstad International Eventing med två internationella klasser där också Folksam SM i fälttävlan ingår. Juniorerna rider tvåstjärnig klass, young rider och seniorer rider trestjärnig klass. Läs mer om vad som händer under helgen här

Equisport sänder direkt från söndagens terräng som startar 08.30 med en nationell H100-klass. SM-klasserna av rutinerade Staffan Lidbeck.

Publicerad:

Aktuellt