Superlaget levererade ny drömseger – vann på anrika Spruce Meadows

De åkte till Kanada för att rida om en av hoppsportens allra tyngsta titlar. Och på nytt skrev de svensk ridsporthistoria. – Jag känner en sån otrolig stolthet, det är en enorm ära att leda detta laget, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten.

Laget som sent på lördagskvällen svensk tid red hem Sveriges första seger nånsin i Nations Cup på Spruce Meadows, en av världens mest anrika arenor för hoppsport, bestod av Henrik von Eckermann med Nababette Z (äg: Ecurie Francois Mathy & Louis Smeets), Rolf-Göran Bengtsson med Ermindo (äg: Nielsdotter AB), Jens Fredricson med Markan Cosmopolit (äg: Strömsholms Marketenteri/Interbreed AB) och Peder Fredricson med Catch Me Not S (äg: Ebba Berglöf). 

Erfarenheten är enorm och meritlistan likaså, men det var inte vilken tävling som helst att ta sig an. 

-Det sägs att hindren är stora som hus, vattenhindret är större än Atlanten, tiden är tightare än allt annat och jag vet inte allt, och varenda ord stämmer. Det är tufft och det är svårt. Det är en otrolig bedrift att vinna här, säger Henrik Ankarcrona.

Fantastiskt, att få sitt namn på den där bucklan alltså, det är otroligt. Att vi kan vara såna favoriter och stå upp till det.

Sverige inledde med en perfekt första runda där Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson red felfritt. Efter ett missförstånd tvingades Henrik utgå i andra rundan och alla marginaler var borta. Återigen felfritt av Rolf och Jens och sedan landade pressen på Peder Fredricson som sista ryttare.

-Han fick ju ett tidigt nedslag men sedan hoppade Catch Me Not väldigt bra och Peder är ju monumentalt stark i det läget, och sen så var det klart. Starten Henrik gav oss, och Jens och Rolf dubbelt felfria. Rolf är med i laget och får vinna, han red så bra så jag vet inte vart jag ska börja beskriva det, ett fenomen, säger Henrik Ankarcrona.

Det är det största man kan göra, att få vara med om en sån här era och vara mitt i det, det är en stor ära

Efter två genomförda rundor stod Sverige på 4 fel och vann före Schweiz som stannade på 7 fel. Sverige hade säkrat en seger man aldrig glömmer.

-Fantastiskt, att få sitt namn på den där bucklan alltså, det är otroligt. Att vi kan vara såna favoriter och stå upp till det. Otroligt att få vinna det här tillsammans med det här laget, det här är en golden age. Vi måste njuta men inte för mycket så att det fortsätter, säger Jens Fredricson.

- Det är ju en sån särskild känsla att rida här, fullt hus och en historisk arena. Det är väldigt många duktiga ryttare på den bucklan och att få vara en av dem, det är stort, säger Henrik von Eckermann.

-Man har tänkt att kan man en gång få komma hit och sitta på läktaren, och att nu få komma hit med ett lag som det här, ha målsättningen att vinna och så ro det i land, det är otroligt stort, säger Henrik Ankarcrona.

En fantastisk sammanhållning. Vi har en lång historia, en avspändhet men samtidigt en otrolig skärpa. Alla höjer varandra.

Nu har ni sedan 2019, under din ledning, vunnit OS, VM, nationshoppning i Aachen och nationshoppning på Spruce Meadows…? 

-Det är det största man kan göra, att få vara med om en sån här era och vara mitt i det, det är en stor ära. 

Hur skulle du beskriva det här laget?

-Det är en fantastisk sammanhållning. Vi har en lång historia, en avspändhet men samtidigt en otrolig skärpa. Alla höjer varandra på ett väldigt positivt sätt. Otroliga människor, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten.

 Fullständiga resultat hittas här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: