Succéstart för SIHS Käpphäst presented by Friends

Det blev en given succé när SIHS Käpphäst Presented by Friends 2021 hoppade ingång med kul kval och massor av barn mitt i Skandinaviens största shoppingalleria. Nu finns startlistan publicerad.

- Jag har gjort honom tillsammans med min syster, säger Felizia och klappar sin brune Zorro.

Felizia (bilden) rider på Väsby Ridskola och hemma har familjen två fyrbenta hästar. Men idag är det Zorro saken gäller. En kär käpphäst med för dagen ljusblå, virkad luva och glittrigt pannband. Tillsammans gör Felizia och Zorro sin första riktiga tävling. De har övat i vardagsrummet och i stallet. Nu ska de ta sig an en bana på 70 centimeter. Det är högt! Kombinationen verkar klurig och några svängar kan bli riktigt snäva…

Det är dags för käpphästarna att inta Sweden International Horse show med en egen tävling och helgen 20-21 november samlades 130 barn och unga för att hoppa om finalplatser, på en egen arena på bästa publikplats, i Westfield Mall of Scandinavia i Solna, gallerian som är granne med Friends Arena.

Höga hinder, förväntansfulla ryttare och fantastiska hästar. Ribban i kvalklasserna låg på 50 respektive 70 centimeter. Hanna Danewid som arbetar med ungdomsfrågor på Svenska Ridsportförbundet är med och arrangerar och var på plats under kvalen:
- Det var en fantastisk stämning, det gick att ta på nervositeten i arenan men alla var verkligen så himla duktiga. Det bästa var att alla hejade och lyfte varandra! Och stoltheten i barnens ögon när de fick sin rosett och goodiebag när de ridit klart, oavsett resultat, det var underbart att se. Det är ju så här tävling för barn ska vara!

Ella och Alva från Södertälje (bilden) kom till tävlingen för att ha kul. Nästa helg flyttar Alvas fyrbenta foderhäst in i stallet så någon final kommer det inte bli, även om de klarade nollan och den svåra banan.
- Det man behöver är snabba, snälla hästar och bra benstyrka, säger Alva.
- Ja man måste träna mycket och ha starka ben, fyller Ella i, när de förklarar vad som krävs för att flyga över hindren med käpphäst.

Käpphästhoppning är som ridsport i miniatyr och ett utmärkt sätt att lära sig tävla.
För Felizia och Zorro såg länge ut att gå mot en superrunda. Men så kom tvivlet halvvägs i banan. Vilken väg var det nu…? Att komma ihåg banan är inte alltid så lätt, det var det flera som kunde intyga.
- Men det var kul ändå, pustar Felizia, som fick blodad tand.

Alla som vill kunde anmäla sig till tävlingen som är gratis. Den 27 och 28 november rids finalerna på den nyetablerade Mässarenan på Sweden International Horse Show.

SIHS Käpphäst Presented by Friends är ett samarbete mellan Sweden International Horse Show, Svenska Ridsportförbundet, Stockholms Läns Ridsportförbund och Stiftelsen Friends.

- På Friends är vi oerhört glada över att starta denna tävling. Vi ges chansen att bidra till att barn och unga känner att det är okej att vara olika och att tävlingen blir en trygg miljö där alla kan vara med på lika villkor. Ridsport är en av Sveriges största ungdomsidrotter och käpphästar är ett bra och inkluderande sätt att engagera och öppna upp sporten för fler, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Stiftelsen Friends.

Käpphästfotograf: Roland Thunholm

Startlista finaler Pdf, 95.6 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Mer information och regler för SIHS Käpphäst presented by Friends

Publicerad: