Annons
Annons

Svenska ryttare uttagna till Paralympics

Fyra svenska ryttare blev under tisdagen klara för Paralympics när Sveriges Paralympiska Kommitté presenterade vilka som får chansen i Paris.

Sverige kvalade till Paralympics redan vid EM 2023 i Riesenbeck och med 50 dagar kvar till spelen står det nu klart vilka ryttare som fyller de platserna och kommer representera Sverige.

Förbundskapten Mette Ubbesen hoppas att laget lyckas maxa sina styrkor i Paris, med förhoppningen om att vara högt uppe i resultatlistan i lag och individuella medaljer.

– Jag har noga övervägt vilka ryttare som ska nomineras till en plats i laget. Jag hoppas att den här truppen kan ta oss så långt som möjligt och sätta press på våra motståndare. Det blir en tuff men spännande utmaning som vi alla ser fram emot, säger Ubbesen.

Det svenska laget består av två veteraner och två nykomlingar. För Louise Etzner Jakobsson blir Paris 2024 hennes tredje paralympiska spel. Hon debuterade i Rio de Janeiro 2016, där hon fick med sig två bronsmedaljer hem. Vid Tokyo 2021 blev det återigen succé när hon vann ett silver i küren. Med det i bagaget är det ingen tvekan för Louise att hon vill ta medalj även i år.

– Jag ser fram emot att få representera vårt land på den största tävling man kan delta i. Målsättningen är att ta medalj, säger Etzner Jakobsson.

Även Lena Malmström återvänder till den paralympiska scenen, efter att ha gjort debut i Tokyo 2021. Nu återvänder hon med sin häst Fabulous Fidelie.

– Jag siktar på att göra en prestation lite utöver det vanliga och hoppas på att något som glimrar i guld kommer åt mitt håll, säger Malmström.

Lotta Wallin och Renée Claesson-Ribring är debutanterna som tar plats i laget. För Wallin var förra året hennes första fulla år som internationell pararyttare. Hon har också en ny häst i Questionmark och ser fram emot en långsiktig satsning också till Los Angeles 2028.

– Det är ett spänningspåslag hela året för att försöka prestera bra för att bli uttagen och samtidigt inte pressa för hårt så formtoppen kommer för tidigt utan bygga mot en formtopp just de veckorna i Paris. Detta är vårt första spel och vi ska vara med, se och lära inför Los Angeles men samtidigt hoppas jag att vi kan göra bra prestationer och utvecklas, säger Wallin.

Renée Claesson-Ribring som också hon gör sitt första Paralympics, menar att detta är en dröm som nu blir verklighet.

– Det här betyder allt för mig. Det visar att alla drömmar är värda att kämpa för. Hur stora de än är och oavsett vad andra säger är möjligt. Att aldrig ge upp och bara jobba hårdare när det blir svårt. Då når man sina mål. Jag hoppas att jag kommer kunna inspirera andra genom det här precis som jag blev inspirerad av andra pararyttare när jag behövde det som mest efter min olycka, säger hon.

Ryttare och hästar:
Louise Etzner Jakobsson – Grad IV
Född: 1960, hemort: Klintehamn, klubb: Wisby Ridklubb
Häst: Goldstrike B.J.
Tidigare Paralympics: Rio de Janeiro 2016, Tokyo 2021

Lena Malmström - Grad V
Född: 1968, hemort: Hässleholm, klubb: Sösdalaortens Lantliga RF
Häst: Fabulous Fidelie
Tidigare Paralympics: Tokyo 2021

Lotta Wallin – Grad V
Född: 1968, hemort: Färlöv, klubb: Laholms Ryttarförening
Häst: Questionmark
Tidigare Paralympics: -

Renée Claesson-Ribring - Grad III
Född: 1984, hemort: Enköping, klubb: Södertälje Ridklubb
Häst: Zapp VS
Tidigare Paralympics: -

De paralympiska spelen i Paris avgörs mellan den 28 augusti och den 8 september.

Publicerad:

Aktuellt