Annons
Annons

YR-laget gjorde succé - vann Nations Cup: "Som seniorerna"

Matilda Bohlin och Domino van de Zuuthoeve imponerade ihop med sina lagkamrater när de vann finalen i Nations Cup 2023 för young rider.

Foto: FEI

Laget för young rider åkte till belgiska Opglabbeek och 2023 års nationshoppningsfinal, hoppade hem segern och red precis på det sättet som blivit svensk hoppsports signum.
– De gav hästarna de allra bästa förutsättningarna, alla fyra ryttarna samtidigt, säger landslagsledare Henrik Lannér.

Att vinna nationsfinalen är inte på något sätt en lätt uppgift och landslagsledaren är minst sagt stolt över var ungdomarna uppnått.

– De red fantastiskt. Ridningen var absolut toppklass och det klart att då blir man väldigt lycklig, säger Henrik Lannér.

Det svenska laget imponerade redan i torsdagens kval. Beata Hermelin och Obsession Night, Kajsa Björe och Lincourt Luidam, Philip Svitzer och Alida Nike samt Matilda Bohlin och Domino van de Zuuthoeve vann kvalet och stormade sedan vidare mot final. Där trädde Emma Stadling och Calleth you Cometh in som ersättare för Kajsa och Lincourt Luidam och det svenska laget hade sedan att ta sig an den svåraste nationshoppningen för året.

– Det klart att när de som gjort det bäst i kvalen ska samlas då spetsar de till det lite, säger Henrik Lannér.

De red så koncentrerat och helt enligt plan. De gav hästarna de allra bästa förutsättningar och så fick allihop till just det samtidigt, lite som våra seniorer.

Som så ofta var marginalerna små. Sverige var felfria och vann utan omhoppning, ett fel före tvåan Danmark och sex fel före trean Belgien. Men att segern blev blågul varken en tillfällighet eller tur.

– De red så koncentrerat och helt enligt plan. De gav hästarna de allra bästa förutsättningar och så fick allihop till just det samtidigt, lite som våra seniorer… Det är ju så; allt ska ju sammanfalla om man ska få till det så här. Det var en mycket välförtjänt seger och mycket bra gjort, säger landslagsledaren.

Vi har hela tiden känt att det finns otroligt mycket kunskap, så det var väldigt kul att de fick avsluta så här.

Ponnylaget slutade femma i sin final, childrenlaget slutade tvåa i Challenge Cup och juniorerna också femma i sin final. Allt innan YR-laget satte segerpunkten för den svenska insatsen i Opgglabbeek.

– Juniorerna har vart super i nationshoppningarna under året men fick inte till det riktigt nu i finalen. YR har varit lite snäppet bakom juniorernas prestationer under året fast vi hela tiden har känt att det finns otroligt mycket kunskap där, så det var väldigt kul att de fick avsluta så här, säger Henrik Lannér.

Nu åker de hem och tar hand om sina hästar och låter dem få en liten vilopaus.

Beata Hermelin och Matilda Bohlin är young rider även nästa år medan Philip, Kajsa och Emma går över till U25. För samtliga väntar nu övergången mellan utomhus- och inomhussäsong.

– Nu åker de hem och tar hand om sina hästar och låter dem få en liten vilopaus. Sedan blir det lite individuella upplägg, de flesta vill nog satsa på SM, någon tränar lite mer och gör kanske lite färre tävlingar och någon vill nog göra Arena Youth Tour. Otroligt kul att de fick avsluta utomhussäsongen så här, säger landslagsledare Henrik Lannér dagen efter segern.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat, Opglabeekk, Belgien – internationell hoppning
Final Nations Cup 2023 för young rider:

1) Sverige
Beata Hermelin / Obsession Night, 0 fel
Philip Svitzer/Alida Nike 0 fel
Matilda Bohlin/Domino van de Zuuthoeve 0 fel
Emma Stadling/Calleth you Cometh 8 fel
2) Danmark 1 fel
3) Belgien 6 fel

Publicerad:

Aktuellt