Annons
Annons

Finalhelg i viktiga nationsserien: ”Det såg vi ju bara på EM”

Emma Emanuelssonn, Erika Lickhammer -Van Helmond, Ottilia Lundgren, Irma Karlsson och Erica Swartz Ryan representerar Sverige vid finalen i Longines EEF Series 2023.

Foto: Privat

Sverige är en av tio nationer som har tagit sig till helgens final i Longines EEF Series. Tävlingen avgörs i polska Warsawa och värderas högt.
– Det är en viktig tävling att prestera i, säger lagledaren Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson.

Sverige och övriga nio nationer har kvalat till finalen via deltävlingar fördelade på fyra regioner samt två semifinaler där de fem bästa i varje semifinal gick vidare till final.

Finalklassen Longines EEF Series Final – Nations Cup 2023 avgörs söndagen 14 september 11.00 och rids som 1,55-hoppning över två omgångar.

Fullständiga startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ClipMyHorse/FEI TV sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Starkt Sverige rider final med framgångsvind i seglen

På plats för Sverige är Erica Swartz Ryan, Emma Emanuelsson, Erika Lickhammer-Van Helmond, Irma Karlsson och Ottilia Lundgren.

Vilka fyra som rider söndagens final och i vilken ordning var inte definitivt bestämt på torsdagen.

– Vi får låta alla hästar komma i gång först och också se hur startordningen lottas. Framridningen är ganska liten och det kan påverka i vilken ordning de ska gå. Är det någon som behöver lite lugn och ro så vill man kanske ha den nära en paus exempelvis, när det är lite lugnare på framridningen, säger ”Ancan”.

Man såg ju bara på det svenska laget på EM i Milano, där var det tre hästar som varit med i den här ligan och det visar ju verkligen hur viktig den är.

Serien har ersatt tidigare Division 2 Nations Cup Series och utformats för att genom format, svårighetsgrad och standard bidra till att utveckla hästar och ryttare.

– Man såg ju bara på det svenska laget på EM i Milano, där var det tre hästar som varit med i den här ligan och det visar ju verkligen hur viktig den är. Just att vi kan bygga hästar inför framtida mästerskap, säger ”Ancan” och syftar på Wilma Hellströms Cicci BJN, Rolf-Göran Bengtssons Zuccero och Jens Fredricsons Markan Cosmopolit.

Fint välkomnande för nationerna vid finalen i Longines EEF Series 2023.

Foto: Privat

 

Till nästa utomhussäsong startar det internationella förbundet en ny modell för nationshoppningar och på grund av det räknas inte helgens final som kval till högre division i FEI Nations Cup. Men trots det är det tydligt att de andra nationerna delar Sveriges syn på vad den betyder.

– Österrike har hela sitt lag från EM här och övriga har också ett starkt lag, precis som vi, säger Ann-Catrin Carlsson.

Absolut blir alla inspirerade av mästerskapsframgångarna! Och Sverige är också ett respekterat land att tävla mot, det tycker jag verkligen märks.

Målet är pallen, numera är det sällan som svenska hopplag siktar lägre än så.
– Vi har ett starkt lag där alla har levererat för att ta sig hit. Det är väldigt kul att vara här.

Och med en ny fenomenal framgång för det svenska hopplandslaget i ryggen. Finns det en extra känsla i att representera nationen som är regerande mästare på EM, VM och OS?

– Absolut så blir alla inspirerade av mästerskapsframgångarna! Och Sverige är också ett respekterat land att tävla mot, det tycker jag verkligen märks på de andra nationerna, säger Ann-Catrin Carlsson, lagledare för Sverige vid finalen i Longines EEF Series.

Deltagande nationer i Longines EEF Series Final – Nations Cup 2023:

Sverige, Spanien, Frankrike, Polen, Frankrike, Nederländerna, Ukraina, Schweiz, Slovakien, Österrike

Publicerad:

Aktuellt