Annons
Annons

Medaljlöst i finalen men flera svenska glädjeämnen

Foto: Roland Thunholm

Det räckte inte hela vägen. När den individuella EM-finalen i hoppning summeras är det utan svenska medaljer. Men det finns mycket att glädjas åt som svensk förbundskapten.
- Jag visste att jag hade ett mästerskapsekipage i Jens och Cosmo. Nu har jag tre till här som har gjort en fantastisk vecka, säger Henrik Ankarcrona.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit (äg: Interbreed AB/Strömsholms Marketenteri) låg i ledning inför den individuella finalen. Men banbyggare Uliano Vezzani ställde de 24 finalekipagen inför en rejäl utmaning.

- Jag kunde ha ridit bättre i första rundan idag. Han galopperade iväg lite och så hade jag i bakhuvudet att Rolf-Göran hade vattnet. Jag tänkte att "jag ska inte ha vattnet i alla fall", och det hade jag inte. Men då överred jag det på bekostnad av kombinationen som kom sedan. De sex galoppsprången blir alldeles för obalanserade, analyserar Jens, och fortsätter:

- Banbyggaren är väldigt skicklig. Han sätter banan för att få oss att länga galoppen och korta galoppen.

Han hoppar sista hindret med spetsade öron och kommer i mål och det känns otroligt bra. Jag är så priviligierad att ha en sån fantastisk häst.

Till de fyra felen i första rundan lades fyra även i andra.
- Jag tycker att jag satte en jättebra andra runda ridmässigt och hästen hoppade helt fantastiskt. Men plankan som han hade rivit i första var med igen. Han spände sig lite och så fick jag ett nedslag. Jag fick sota för "vattengravsrivningen" i båda rundorna.

Jens och Cosmo slutar femma totalt, som bästa svenska ekipage på EM i hoppning.
- Jag skulle gärna ha haft en individuell medalj, men jag är ju bara 55 år, säger Jens och skrattar.

Om Cosmos insats har han bara lovord.
- Han hoppar sista hindret med spetsade öron och kommer i mål och det känns otroligt bra. Jag är så priviligierad att ha en sån fantastisk häst och jag har gått in och haft otroligt kul, jag har gjort mitt absolut bästa. Jag missade lite i första rundan och blir femma i ett EM. Det är inte så tokigt.

Foto: Roland Thunholm

Henrik von Eckermann och Iliana (äg: Dufour Stables) avancerade från åttonde plats till sjätteplas i finalen med sitt resultat på 0+4 fel. Den felfria rundan är något som både ryttaren själv och förbundskaptenen tar med sig framåt.
- Den var en läroboksrunda måste jag säga. Det är nog den bästa runda jag någonsin har gjort. Det var inte ett galoppsprång jag kände att jag skulle ha gjort annorlunda, det var coolt faktiskt. Jag har haft många bra rundor, men det här var någonting riktigt bra, säger Henrik von Eckermann.

Det är nog den bästa runda jag någonsin har gjort.

Henrik Ankarcrona gav rundan högre än högsta betyg.
- Den första rundan Henrik gör. Det är 12 av 10. Den ska jag ha med som förevisningsrunda för hur man rider. Iliana har också visat att hon är en häst som verkligen har på den här nivån att göra. Nu har han en mästerskapshäst till som kan avlasta King Edward.

Foto: Roland Thunholm

Även Zuccero (äg: Holsteiner Verband), elva i finalen med Rolf-Göran Bengtsson, får mer än godkänt av förbundskaptenen.
- Hästen har vuxit otroligt och visat att den hör hemma på den här nivån. Jättebra erfarenhet att ta med sig och viktiga rundor för den att göra. Hatten av för Rolf-Göran. Han har gjort ett otroligt arbete med hästen.

Han är nog en av dem med minst erfarenhet som går med här idag och han gör det lekande lätt.

Rolf-Göran själv är nöjd med de svar som Zuccero gav i finalen.
- Det var väldigt intressant att få känna på hur pigg han var när det var dags igen. Han är nog en av dem med minst erfarenhet som går med här idag och han gör det lekande lätt. Det känns jätte-jättebra.

Totalt blev det 4+8 fel med ett retligt tramp i vattnet i första rundan.
- Vi har inte hoppat jättemånga sådana här långa, långa vattengravar. Det är en rutinsak för honom att lära sig. Det är olyckligt idag, men det är hoppningen som är det viktiga, menar Rolf-Göran.

Foto: Roland Thunholm

För Wilma Hellström och Cicci BJN (äg: WH Sporthorses) var det en lärorik sista dag på EM.
- Jag hade fyra ner, men det kändes inte som en 16-felsrunda. Hon saknar lite bounce från backen. Det är en erfarenhet både för mig och henne att veta hur hon är på en fjärde runda på ett mästerskap. Att veta för framtiden hur man kanske ska ändra och vad man kan utveckla mer, säger Wilma, och pekar särskilt på vikten av en bra plan på mästerskap.

- Vi har lärt oss att hålla våran plan på framhoppningen. Att det verkligen är viktigt att vara välstrukturerad, det har varit otroligt lärorikt för oss båda.

Att just ge nya mästerskapsekipage chansen att samla erfarenhet var ett viktigt och uttalat mål före EM.
- Cicci och Wilma har gjort det jättebra. Det finns lite att jobba med och det är därför det är nyttigt att komma till ett mästerskap. Om man inte har varit där så vet man inte hur det är. Jag är jätteglad för Wilmas skull, säger Henrik Ankarcrona.

Foto: Roland Thunholm

Värdiga medaljörer

De tre individuella medaljörerna, med Steve Guerdat i topp, var verkligen värdiga sina medaljer som de enda tre ryttarna att rida dubbla felfria rundor på finaldagen.

Steve Guerdat var dessutom ensam felfri genom hela mästerskapet med sin fantastiska Dynamix de Belheme.
- Han är fantastisk. Den ridningen han visar och hans horsemanship. Jag är så imponerad och glad över att det finns en sån kille i vår sport, som är så otroligt skicklig. Det är ett mål att försöka ta sig ikapp honom, säger Jens Fredricson.

Jag är så imponerad och glad över att det finns en sån kille i vår sport.

Henrik von Eckermann stämmer in i hyllningskören.
- Vi ville att Jens skulle vinna självklart. Men det är verkligen helt rätt med Steve i topp. Han är en person som satsar på mästerskapen. Han har en lång plan, han håller sig lugn, han är otroligt fokuserad och han är som bäst i mästerskap. Det är inget annat än absolut välförtjänt.

Resultat EM i hoppning individuellt

Guld) Steve Guerdat, Schweiz, Dynamix de Belheme 0,43 fel
Silver) Philipp Weishaupt, Tyskland, Zineday 4,31
Brons) Julien Epaillard, Frankrike, Dubai du Cedre 4,61
4) Ben Maher, Storbritannien, Faltic HB 7,13
5) Jens Fredricson, Sverige, Markan Cosmopolit 8,0
6) Henrik von Eckermann, Sverige, Iliana 8,70
11) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Zuccero 20,81
22) Wilma Hellström, Sverige, Cicci BJN 25,50

Fullständig resultatlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se EM i hoppning igen på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt