Stefan Jansson ny förbundskapten i dressyr
I en kraftsamling och långsiktig satsning på svensk dressyr presenterar Svenska Ridsportförbundet ett nytt upplägg för landslagsledningen i dressyr. Ny förbundskapten i dressyr blir Stefan Jansson, 59, från Kungälv. Dessutom förstärks landslagsledningen med Marianne Lilja Wittbom, 64, från Hovås som strategisk rådgivare.
- Det ska bli jättespännande. Jag ser fram emot samarbetet och utvecklingsarbetet med ryttare och hästar. Dressyr är en otroligt vacker och rolig sport och jag ser väldigt ljust på framtiden för svensk dressyr, säger Stefan Jansson.
- Självklart är det också en utmaning att kliva in i rollen i den tid vi befinner oss i nu. Men det är en utmaning jag är beredd att möta och jag tror att den är utvecklande för hela sporten, fortsätter han.
Stefan Jansson är A-tränare i dressyr och har själv utbildat ett antal hästar från unghäst till Grand Prix. Han har deltagit i unghäst-VM, tagit placeringar i internationell Grand Prix och har under 2024 tillhört landslagets utmanartrupp. Hästvälfärd ser han som en självklar del i all utbildnings-, tävlings- och landslagsverksamhet.
Allt vi gör måste präglas av att vi gör det utifrån hästens perspektiv.
- Jag är stolt över att Sverige, med Svenska Ridsportförbundet i täten, driver hästvälfärdsfrågorna både nationellt och internationellt. Allt vi gör måste präglas av att vi gör det utifrån hästens perspektiv, säger Stefan Jansson, som vet vad det är han vill se hos ett dressyrekipage.
- När man betraktar ett dressyrekipage ska det se ut som att båda parter gillar vad de gör. Det ska se avspänt och enkelt ut med stor mjukhet i ridningen. Vi måste eftersträva ökad lyhördhet för hästens kapacitet där ekipaget är i harmoni och där samspelet mellan häst och ryttare är sömlöst. De ska vara ett team, slår han fast.
Strategisk rådgivare och viktigt bollplank
Marianne Lilja Wittbom har arbetat 30 år i ledande positioner och med coachande ledarskap i såväl små som stora bolag. Hon var VD för Riksanläggningen Flyinge 2010-2015 och är idag distriktsordförande i Göteborgs- och Bohusläns Ridsportförbund samt hobbyuppfödare av dressyrhästar.
Vi ser gärna ett utvecklat samarbete med de andra olympiska grenarna inom ridsporten.
Som strategisk rådgivare i landslagsledningen blir hon ett viktigt komplement till förbundskaptenen.
- För att kunna göra en kraftsamling för svensk dressyr ser vi det som viktigt med ett stärkt samarbete mellan trupperna, landslagstränarna och med ungdomarna, från ponnyer till U25. Där hoppas jag kunna bidra med strategiskt tänk, planering, uppföljning och genom att vara ett bollplank till Stefan, säger Marianne Lilja Wittbom.
Dessutom är det viktigt att vara en brobyggare till andra intressenter såsom hästägare, sponsorer och media, menar Marianne Lilja Wittbom, som också hoppas på ett givande utbyte med sina ridsportkollegor.
- Vi ser gärna ett utvecklat samarbete med de andra olympiska grenarna inom ridsporten.
Stefan Jansson och Marianne Lilja Wittbom tillträder sina uppdrag den 1 januari 2025. Men redan från och med 1 december startar deras arbete med att få till en smidig övergång från Bo Jenå och att lyssna in ryttarna och tränarna om behoven för utveckling framåt. Uppdraget som förbundskapten löper i fyraårscykler och minst över nästa OS.
Klart är även att Henrik Ankarcrona, Fredrik Bergendorff och Mette Ubbesen fortsätter som förbundskaptener i hoppning, fälttävlan och paradressyr över OS och Paralympics i Los Angeles 2028.
Publicerad: