Så hjälper du hästarna på nyårsafton
För många är fyrverkerier och smällare en självklar del av nyårsfirandet, men för många djur kan det vara en av årets värsta nätter. Häst&Ryttare har pratat med tre olika ridskolor om hur de gör för att underlätta för hästarna på nyår.
Text: Sofia Johansson
Göteborgs Fältrittklubb ligger centralt vilket märks på nyår.
– Självklart påverkas våra hästar av fyrverkerierna, säger Erica Lundqvist, verksamhetschef. För att hjälpa hästarna får de stanna inne hela nyårsafton. –Det är för deras skull men även för att vår timpersonal inte ska behöva hantera stressade hästar in från hagen. Det blir en säkerhetsrisk för både två- och fyrbenta. I stället ser vi till att de får rasta av sig ordent-ligt i ridhuset under dagen för att få bästa möjlighet att kunna slappna av nattetid. I stallet låter de lamporna vara tända.
–Det är för att underlätta det blixtrande ljuset, säger Erica Lundqvist. Det finns också människor på plats under kvällen och natten.
–Vi ger alla hästar i stallet en tuss hö vid midnatt. Vi har en fantastisk medlem som ställt upp ideellt på nyårsnatten de senaste åren och varit på plats för att lugna hästar-na och känna av läget.
Åby Ridcenter i Norrköping, är en anläggning som ligger mitt i ett bostadsområde:
–Nu för tiden börjar det smälla redan i början av december så hästarna hör det rätt ofta med jämna mellanrum. Självklart reagerar hästarna men än så länge inte så kraftigt, säger Emma Karlsson, ridlärare.
–Våra hästar är väldigt vana vid olika sorters ljud så som smattrande lastbilar, blå-ljus, motorcyklar och är trygga i miljön. Hon ser också hur hästarna lär sig och påverkas av varandra.
–Nya hästar vänjer sig snabbt med allt oljud då de andra hästarna är trygga. Men även om de hittills inte upplevt någ-ra stora problem har de anpassat rutinerna för att vara på den säkra sidan.
–Hästarna går in något tidigare, runt 16–17-tiden och får ordentligt med efter-middagshö och sedan fodrar vi senare på kvällen och avslutar med att någon går en runda i stallen efter midnatt.
På Tyresö Ryttarförening är man tacksamma över att det brukar vara ganska stillsamt.
–Våra hästar är faktiskt ganska lugna vid nyår tack och lov. Ett år satte jag upp en kamera i våra uteboxar för att se hur de hade det vid midnatt och de var faktiskt lugna, men vi har nog tur att folk visar lite respekt och inte skjuter precis i närheten även om vi är nära ett tätbebyggt område, säger Nina Ström, verksamhetschef. Rutinen hos Tyresö är att de brukar ha det tänt i stallet och att en i personalen brukar åka förbi och kolla till dem efter tolvslaget.
–Hästarna går i hagen på dagen som vanligt men är inte ute på kvällen den dagen och de får extra grovfoder vid kvällsfodringen för att vara sysselsatta. Men att allt inte är som vanligt märks bland annat dagen efter.
–Det är rörigare att mocka på nyårs- dagen helt klart, säger hon.
Publicerad:
Vad säger lagar och regler?
Det finns allmänna regler som gäller för fyrverkerier på nyårsafton och alla andra dagar på året. I vissa fall behövs tillstånd.
– Finns det risk för att människor, djur eller egendom kommer till skada som kring ett stall/ridskola så behöver man ansöka om tillstånd, säger Diana Qudhaib, pressekreterare vid Polisens nationella mediecenter.
Hon understryker också att det också är viktigt att kolla med sin kommun eftersom vissa regler kan skilja sig åt beroende på var i Sverige man är.