Guldyra med OS-stjärnorna i stallet

Häst

”Så roligt och lite nostalgiskt att vara tillbaka här på Hovstallet”, säger Peder Fredricson, som jobbade där på 90-talet.

Nu är den här. Boken om det svenska OS-guldet i hoppning i Tokyo 2021. I november samlades hoppryttarna för att fira bland kungens hästar på Hovstallet i Stockholm. 

Text: Sofia Johansson Foto: Kajsa Göransson

I november firades författaren och ryttarna som är bokens huvudpersoner under en guldsprakande kväll på Hovstallet i Stockholm. Henrik Johnsson tog sig an projektet att skriva en bok som alla vet hur den slutar innan man ens har läst den. ”Guldet” är berättelsen om Malin Baryard Johnsson, Henrik von Ecker-mann och Peder Fredricson och deras prestationer under OS i Tokyo 2021. Ett OS som skulle sluta i ett historiskt guld, det första inom svensk hoppning på 97 år.

guldet Svenska Ridsportförbundet

”När vi var i Tokyo var man i en väldigt speciell bubbla, jag minns inte så mycket detaljer. Det har varit roligt att läsa boken och påminnas om hur det var”, säger Malin Baryard Johnsson.

Jag upplevde några minuter efter guldet att något blev klart. Vi kom fram. Jag har ju sett dem kämpa i väldigt många år och vet vad de har lagt in för att komma så här långt. Det var nog det som avgjorde digniteten av deras prestation för mig, säger Henrik Johnsson.

Guldet

Henrik Johnsson

Aldrig tidigare har ett svenskt lag varit regerande olympiska, världs- och europamästare samtidigt. Vid release- festen som förlaget Bookmark, tillsam-mans med Svenska Ridsportförbundet, höll bland kungens hästar på anrika Hovstallet mitt i Stockholm fanns huvud- personerna själva: Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson. Men också många av de som bidrog på olika sätt till guldet; hästskötare, hästägare, landslagsled-ning, SOK och andra inbjudna gäster. 
Jag är så glad över att så många kommit fram till mig och sagt hur spännande den var att läsa. Att de fått gåshud och varit tvungna att titta på OS-hoppningen igen, säger Henrik Johnsson.

Guldet

Publicerad:

Vinn boken "Guldet"

Nu kan du vinna ett exemplar av boken ”Guldet”. I samarbete med Bookmark lottar Häst&Ryttare ut böcker, signerade av ryttarna Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson. 

Så här gör du

  • Vilket är ditt bästa tävlingsminne?
  • Skriv och berätta kort om ditt minne så är du med i utlottningen.
  • Mejla till info.hastryttare@ ridsport.se och skriv GULDET i ämnesraden. Kom ihåg att skriva namn och adress i mejlet. Vi vill ha ditt bidrag senast 5 januari 2024.

Relaterade artiklar