Ella Filippa mixar voltige med hip hop

Häst

Foto: Roland Thumholm

På EM i voltige somras var hon med och tog Sveriges första medalj på 21 år. Nu siktar Ella Filippa Velander, 25, vidare mot att ta en individuell plats i världstoppen.
– Jag har lärt mig att man måste våga vara dålig annars kan man ju inte lära sig nåt nytt, säger hon.

Text: Sofia Johansson

Ella Filippa Velander, 25, har precis kommit hem efter en heldag i butiken där hon jobbar. Kvällen innan stod hon på scen i Lund där hon både framförde sin egen hiphopmusik under artistnamnet Ippah samt hyllades för bronsmedaljen från voltige-EM. Förutom butiksjobbet, voltigen och musiken pluggar hon musikproduktion och låtskrivande på Karlstads Universitet på distans. Det är lätt att fråga sig hur många timmar Ella Filippa Velanders dygn har.
– Ja du, jag önskar att jag hade fler. Det har väl varit lite mycket, säger hon och skrattar.

Precis som föräldrarna Ted och Pernilla Linder Velander var det till en början fälttävlan som intresserade Ella Filippa. Men när hon som 9-åring fick följa med sin mamma på en jobbresa till Tyskland fick hon av en slump se voltige – och det blev kärlek vid första ögonkastet.
– Jag tyckte att det var jättehäftigt med hästarna, akrobatiken, kläderna, sminket och håret. Jag hade aldrig sett det innan och ville absolut testa. Jag minns att mamma på något sätt fick in mig på en träning hos Örestads Ridklubb, säger hon.
Det blev en fullträff.
– Voltigen blev veckans höjdpunkt. Jag tyckte det var jättekul.

Voltige Ella Filippa Velander

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Sedan dess har det gått 16 år och voltigen är fortfarande en av de viktigaste delarna i Ella Filippa Velanders liv.
– Det finns inget som kan toppa voltigen. Jag får komma till stallet, jag får känna kontakten med hästen vilket ju är en jättespeciell anknytning. Sen är det hårdträning och det finns ett regelverk att hålla sig till och att jobba efter för att det ska bli perfekt. Men det finns också det artistiska med kläder, smink, skådespel och musik. Och det sociala såklart. För mig är det den bästa sporten.

Voltige, ridsport, Ella Filippa Velander, medalj, Svea Voltige

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Inom voltigen har Ella Filippa Velander under hela sin karriär tränat och tävlat både individuellt och i lag. Tillsammans med Team Svea tog hon i somras EM-brons på hemmaplan.
– Laget är som en extra familj. Jag träffar dem mer än jag träffar min familj, säger hon.
Den yngsta är 12 år och den äldste fyller snart 30.
– Det blir en jättefin dynamik och många i vårt lag har tränat ihop länge. Några av oss har följt varandra genom hela tonåren upp till vuxen ålder.

Voltige, Ella Filippa Velander, Team Svea

Foto: Roland Thunholm

Under ett lagprogram är de ofta tre voltigörer på hästryggen. Alla har olika uppgifter som måste synka exakt.
– Vi litar blint på varandra. Det är så självklart. Det är så mycket som sitter utan att vi behöver säga någonting, vi lyssnar på musiken, vi räknar och resten går på automatik.
Ibland sitter en av voltigörerna på hästens hals medan någon står på hästryggen och lyfter upp en tredje till sina axlar.
– Bara en sån sak utan att trilla av eller krocka händer bara om man är i total synk, säger Ella Filippa Velander och fortsätter:
– Det är klart att det är ett väldigt sammansvetsat team som litar på och känner varandra och har kunnat jobba mot den här medaljen i flera år.

Voltige, Ella Filippa Velander, Team Svea

Foto: Roland Thunholm

EM-programmet började de bygga för tre år sedan.
– Det är ett sådant fett väloljat program och vi är så säkra på det och känner aldrig någon stress utan kan verkligen bjuda på show inne på banan. Det krävs ju att man är trygg i sina övningar om man ska kunna tänka på att le och bjuda publiken på det, säger hon.
EM var lagets sista tävling. Medan några har valt att avsluta sina voltigekarriärer fortsätter nu Ella Filippa Velander sin individuella satsning, även om det kommer att bli lite annorlunda.
– För mig har det varit jätteviktigt att träna med teamet och jag tror också att det är anledningen till att jag hållit på så himla länge. Det har alltid funnits något jag har haft lust till och alltid något att hämta energi och inspiration från.
När hon nu ska träna och tävlar vidare individuellt hoppas hon att musiken ska fylla tomrummet efter laget både på och utanför ridbanan .

Voltige, Ella Filippa Velander

Foto: Roland Thunholm

2020 släppte Ella Filippa Velander debutlåten Operandi under artistnamnet Ippah. Sedan dess har hon, vid sidan av voltigen, hunnit släppa ytterligare fyra låtar och har nu ännu mer på gång.
De senaste åren har jag behövt prioritera bort musiken för att hinna med voltigen så nu har jag en massa grejer som ska släppas. Det känns jättekul, säger hon.
Hon klurar också på om det skulle gå att kombinera voltigen med hiphopen.
– Jag har varit inne på det innan, men nu när jag verkligen kan fokusera på mig själv ser jag fram emot att utforska en ny väg. Jag är verkligen sugen på att få med en del av hiphop-världen in i voltigen och att kunna inspireras av den musiken och de kläderna och få med det upp på hästryggen.

Även om det är en ganska stor skillnad mellan den klassiska voltigens musik och rörelser och den hiphop som hon framför på scenen ser hon många likheter.
– Voltigen är ju också verkligen en show. Det är helt fullsmockade arenor. Vi ska springa in och tävla i jättehög ljudnivå. Om jag går upp på scen så har jag exakt samma nervositet, samma adrenalinpåslag så all den rutin jag har fått från idrotten tar jag med mig till musiken.

Nu hoppas hon att erfarenheten från båda sina intressen ska ta henne hela vägen. I augusti gjorde hon debut i världscupen i voltige –något som gett henne mersmak.
– Objektivt är jag just nu bättre än jag någonsin har varit. Nu vill jag jobba vidare upp mot världstoppen och har många år av erfarenhet i ryggen och ser fram emot ett individuellt upplägg där jag kan lägga upp min träning och forma min vardag som det passar mig bäst.

Publicerad:

Ella Filippa Velander

Ålder: 25.
Bor:
Malmö.
Klubb:
Svea Voltigeklubb.
Gör:
Tränar voltige på elitnivå, hiphop-artist, studerar på Karlstad universitet, butiksbiträde.
Främsta meriter: Individuellt: 11:e plats EM (2023), aeger i 3* CVI i Belgien (2023). Lag: Brons EM (2023), Elva SM-guld (2010–2018, 2021–2023),, SM-guld för juniorer (2016).

Ella Filippas favoriter

  • Trezor var Ella Filippas individuella häst under många år men finns inte längre i livet.
  • Dickens var laghäst under många år. Nero är den häst laget tog EM-brons med och som Ella Filippa också tränat och tävlat individuellt med.
  • Galantic är den häst som hon tävlade individuellt med i EM ”Galantic är en väldigt rar och snäll häst som tycker om att få uppmärksamhet,” säger hon.

Vill du testa voltige?

Kolla med din ridskola eller ridklubb om det finns möjlighet att testa. Det finns många hästar och ponnyer som passar för voltige. Det finns egentligen inga hinder. Det behövs en lugn häst, lite mattor att köra uppvärmning på samt gympaskor och tights.

Relaterade artiklar