"Jag vill bara kunna vara mig själv"

Häst

Text: Margareta Borg

Sedan Rim Al-Attar, 19, började rida för åtta år sedan har hon mött fördomar, blickar och elaka kommentarer i stallet för att hon bär slöja.
– Jag skulle vilja krama mig som tolvåring när jag tänker på vad jag fick utstå. Idag säger jag ifrån. Hästarna har gjort mig modigare, säger hon.

Från den dag Rim Al-Attar klev in på ridskolan hemma i Malmö har hästarna varit hennes liv.
Hon har ridit på ridskola i flera år och är även medryttare i ett privatstall. Hästarna ger henne glädje, mod och tröst ibland när det är tufft.
– Ridsporten borde vara mer inkluderande. Människor måste kunna anpassa sig till att alla är olika, säger hon och fortsätter.
– Hästarna dömer inte, de accepterar dig alltid som du är. Varför ska då andra bry sig?
Rim Al-Attar är född i Sverige i en familj som ursprungligen kommer från Irak. I stallet är hon en av få med invandrarbakgrund och som bär slöja. Något som väcker nyfikenhet, men också hat.
Under tävlingarna på Stockholms Stadion medverkade Rim Al-Attar i en debatt om inkludering och ungdomsinflytande.
– Vissa har fördomar om hur jag ska vara, bara för att jag har slöja. Ibland känns det som om jag måste vara så mycket bättre än andra för att slippa bli ifrågasatt. Jag vill ju bara kunna vara mig själv, säger hon.
Enligt Rim Al-Attar har äldre många gånger svårare att acceptera olikheter, medan unga i stallet ställer nyfikna frågor.
– Fråga mig gärna med respekt om vad som helst och jag lovar att svara, säger hon och skrattar.
Rim brinner för att få fler att förstå vad inkludering är och hur det fungerar i praktiken.
– En sådan enkel sak som att tänka på vilka som är på alla bilder i ridsporten, säger hon.
– Utbilda både unga och vuxna om att alla är välkomna till ridsporten. Omfamna det här med inkludering, och gör det med kärlek.

Publicerad:

  • Trygghetsutmaningen

Sprid snällhet i ridsportverige

För att stärka en schysst gemenskap i stallet utmanar nu Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friends alla ridsportföreningar i trygghetsutmaningen. Samtidigt kan ni vara med och tävla om biljetter till Sweden International Horse Show.

Det finns många sätt att sprida snällhet och bidra till en schysst kultur i stallet. Det kan handla om att säga hej, berömma och lyfta varandra på olika sätt och se till att alla deltar på lika villkor.

Hur?

❤ Uppdraget till dig och/eller din förening är att sprida snällhet nästa gång du är i stallet, och fortsätta göra det under hösten.

❤ Dela med dig av det du/ni gör på sociala medier genom en bild eller film på Instagram och tagga inlägget #tryggaledare.

❤ Alla som deltar i i trygghetsutmaningen tävlar om biljetter till Sweden International Horse Show som äger rum 30 november – 3 december.
Läs mer på om Svenska Ridsportförbundets trygghetsarbete här och här.

Kom ihåg:

  • Berätta om aktiviteten.
  • Hur togs den emot?
  • Har du sett någon börja göra likadant?
  • Varför du tycker att andra ska testa detta i sina föreningar?

Relaterade artiklar