"Ridsporten har format mig till den jag är och för det är jag tacksam"

Häst

Foto: Mattias Burling

Hej! Jag heter Amber Widegren och är från och med i år ordförande för Centrala ungdomssektionen, CUS.
Jag är ett ridskolebarn ända ut i fingerspetsarna och har sedan jag var tio år tillbringat all min fritid i stallet.
Det är där jag alltid känt mig trygg och där jag har som roligast. För mig har stallet alltid varit ett andra hem.

Jag minns min första sköthäst Ross. Den vita connemaran med lång man och pannlugg som jag stod och borstade dag ut och dag in. När jag kom till stallet efter en dålig dag i skolan tröstade Ross mig på absolut bästa sätt – genom att bara finnas där. Jag har tillbringat hundratals timmar med kompisar och hästar i stallet. Tidiga stalltjänster, tävlingsmorgnar, övernattningar i cafeterian, brännboll på hoppbanan, sommarjobb i stekande sol och massa ridtimmar.

När jag skulle fylla tolv blev jag invald i ungdomssektionen, US, på min hemmaklubb. Jag visste inte först vad uppdraget innebar, men var ändå förväntansfull. Och så kul det blev. Vi anordnade allt från påskäggsjakt och rykttävlingar till stora julshower och klubbtävlingar. Jag lärde mig massor om hur man planerar, organiserar och leder aktiviteter. Jag tyckte att det var så roligt att jag har fortsatt göra det i tio år.

Jag vill se till att stallet är världens bästa plats att växa upp på för alla barn och unga, precis som det varit för mig.

När jag gick ungdomsledarkursen fick vi tips om att nämna vårt engagemang i ridsporten när vi skulle söka jobb. Där och då insåg jag hur coola vi unga är. Hur unikt det är att vi får lära oss att leda och ta plats. Jag förstod då hur stor nytta jag kommer ha av erfarenheterna i framtiden. Ridsportens möjligheter till ungdomsengagemang är något vi ska värna om. Ridsporten och stallet lär oss att ta ansvar och vara bra ledare som inte är rädda för att kavla upp ärmarna. Det ska vi vara riktigt stolta över. Det är fina egenskaper som vi ska ta med oss i allt vi gör, hela livet.

Jag hade nog inte varit den jag är idag om jag inte hade tillbringat en så stor del av mitt liv i stallet när jag var yngre. Ridsporten har format mig till den jag är, och för det är jag väldigt tacksam.Nu hoppas jag att jag i min nya roll kan ge tillbaka allt det fina som ridsporten gett mig.

Jag vill se till att stallet är världens bästa plats att växa upp på för alla barn och unga, precis som det varit för mig.

Amber Widegren

Publicerad:

Centrala Ungdomssektionen

Centrala ungdomssektionen, CUS, har som uppgift att föra alla unga ridsportares talan, arbeta fram mål, inriktningar och sätta agendan för vilka av ridsportens frågor som behöver en extra tydlig ungdomsprägel.

Medlemmarna väljs vid Riksungdomsmötet som hålls vartannat år.

CUS har två ledamöter och två suppleanter i Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse och är på så sätt med och påverkar på högsta nivå.

Amberg Widegren

Namn: Amber Widegren
Ålder:
22
Bor:
Uppsala
Aktuell som:
Ordförande i Centrala ungdomssektionen, CUS och krönikör i Häst&Ryttare nr 4.

Amber har tidigare varit ordförande i ungdomssektionen på Uppsala ponnyklubb och i distriktets ungdomssektion i Uppland. Amber har gått Svenska Ridsporförbundets ridledarutbildning och hållit lektioner på Uppsala ponnyklubb. Nu pluggar hon industriell teknik på Uppsala universitet och även om hon inte hinner rida så ofta som hon önskar åker hon ut till stallet så fort hon har tid.

Relaterade artiklar