De peppar hela klubben

Gemenskap och trygghet är viktiga käpphästar hos Ystad Ridklubbs ungdomssektion.

I Ystad sätter ungdomarna guldkant på stallhänget. "Ridklubben ska vara en trygg plats som man kan komma till alltid. Inte bara för att rida och sen åka hem," säger Maja Råberg, 15.

Text: Margareta Borg Foto: Nike Leander

Det har gått lite upp och ner med engagemanget bland unga i Ystads Ridklubb. Idag sjuder dock ungdomssektionen av liv och den goda stämningen smittar av sig i hela föreningen. Tillsammans med tio andra tjejer mellan 13 och 25 år tillhör Maja Råberg styrelsen i ungdomssektionen YRUS som aktivt jobbar för gemenskapen. 

De finns där för andra unga, som kompisar, för att engagera barn och unga kring kul aktiviteter, fixa kalas, göra läxor eller bara hänga tillsammans. 

– Unga kommer till oss för att prata om allt möjligt, säger Maja Råberg.

– Trygghet handlar om att man kan vara här i stallet utan att bli dömd av några andra och inte hamna utanför gruppen. Man ska känna att man vill till stallet liksom och aldrig vara rädd för att göra vissa saker utan alltid känna sig välkommen och inkluderad.

Sofia Sjöborg

En nyhet i klubben är fadderverksamheten för unga.

– Man får en mentor som man kan gå till. Inte så man måste hänga med varandra hela tiden men man vet att det finns någon där som lyssnar om man vill prata, säger Maja Råberg.

I slutet av 2022 belönades ungdomssektionens arbete med Ridsportens Trygghetspris. 

– Vi älskar när vi kan se att det vi gör verkligen betyder någonting för andra och att det ökat gemen-skapen. Vi började från noll men idag har vi fångat de yngre och stämningen har blivit så mycket bättre, säger Emma Persson, ordförande i ungdomssektionen.

Emma Persson har vuxit upp i klubben och tror att en viktig del av framgången beror på att det är väldigt tydligt vad ungdomssektionen gör och står för. Överallt på anläggningen finns information om ungdomssektionen, styrelsen och alla aktiviteter. Ofta med tydliga symboler som är lätta att förstå. Ungdomssektionen finns också på Instagram, TikTok och Facebook. Det finns också en gruppchat.

– Där finns vi för varandra, man kan peppa, prata ut, ställa frågor och komma med tips och idéer. Vi lägger ut hästlistor och man kan hitta någon att samåka med. Det är en bra kanal där vi också snabbt kan snappa upp olika situationer och hjälpa till om det behövs. Det är viktigt att alltid ha någon att vända sig till även om de vuxna i stallet alltid bär ansvaret för tryggheten, säger Emma Persson.

Häst

 

Varje lördag gör vi en dans på Instagram för att peppa alla.

Maja Råberg är den som bland annat tar täten för lördagsdanserna.

– Varje lördag gör vi en dans på Instagram för att peppa alla, säger hon.

För att finansiera aktiviteterna samarbetar sektionen med sponsorer och årliga donatorer, som oftast är föräldrar eller andra vuxna som tycker det är kul att hjälpa till. 

– För att alla ska kunna vara med på allt vi gör är det viktigt att vi håller nere priserna. Vi har en bra budget och mycket är gratis men ibland måste vi ta betalt för inköp, säger Emma Persson.

Ungdomssektionen funderar nu på hur de ska engagera fler i framtiden och till exempel unga med funktionsvariationer.

– Vi vill finnas för alla och då ska vi också se till att vi verkligen gör det. 

Publicerad:

Så funkar Ystads Ungdomssektion, YRUS

❤ Vi säger hej till alla.

❤ Vi berömmer.

❤ Vi bjuder in alla.

❤ Vi är snälla mot varandra.

❤ Vi är förebilder.

❤ Vi hjälps åt.

❤ Vi stöttar och peppar.

❤ Alla är lika mycket värda.

Exempel på aktiviteter

  • Käppahästen Grand Prix. 
  • Kalasfixare.
  • Äggjakt på påsklovet.
  • Spökkväll under Halloween.
  • Tisdagskluring på Instagram.
  • Lördagsdans på Instagram.
  • Teorikurser inför kunskapstävlingen Vi i stallet.
  • Stallvärdar som hjälper föräldrar och barn.
  • Chatgrupp för alla.

Trygghetspriset

Ridsportens Trygghetspris uppmärksammar unga initiativ som bidrar till en mer inkluderande ridsport. Priset är instiftat av Svenska Ridsportförbundet, Stiftelsen Friends och Stenbecks stiftelse. Nu kan du nominera till trygghetspriset 2023 på ridsport.se.

Relaterade artiklar