Ridledarkursen 2025 - Inställd

FOTO: Mikael Sjöberg

Vill du ha kunna leda lektioner på basnivå i hästkunskap, ridning och ridlära så ska du gå ridledarkursen.

Målgrupp
Ridledarkursen vänder sig till dig som vill kunna leda lektioner på basnivå i hästkunskap, ridning och ridlära. Dina personliga färdigheter i ridning och teori ska uppnå minst bronsmärke, dvs. LB dressyr och 0.90/Lätt D hoppning.

Syfte
Ridledarkursen ska ge dig en insikt i ridläraryrket och du får en chans att testa på vad det innebär att jobba som ridlärare. Kraven för att få gå Ridledarutbildningen är att du under året fyller 18 år och har gått Basutbildningen 2.0. (Har du även gått ULK steg I-III så är det meriterande.) Du skall också ha ridit upp godkänt ridprov där hoppning ingår. Till sist, du skall vara medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet och du skall ha föreningens rekommendation.

Innehåll
I utbildningen ingår Dressyr, Hoppning, Instruktörskunskap med Ridlära, Instruktörstjänst samt Häst- och Stallvård.
Tonvikten är lagd på instruktörstjänst/-kunskap dvs lektioner och lektionsföring, grundläggande pedagogik och lektionsplanering. Inför Ridledarutbildningen bör du vara i god kondition och igång med din ridning, både dressyr och hoppning. Under kursen kommer du att rida flera pass per dag vilket innebär att du har stora möjligheter att förkovra din ridning i det system som du utbildas i.

Kurshäst
Egen häst (alt. maxad D-ponny) skall tas med. Den ska vara minst 6 år och ha en utbildningsståndpunkt motsvarade tävlingsmässig Lätt B dressyr och 0,90/Lätt D-hoppning. Deltagaren och dess förening är gemensamt ansvariga för att det finns tillgång till en reservhäst under kursens gång.
Den häst som medtas ska vara van att ridas i grupp och kunna vara med på både dressyr, hoppning och uteritter. Under kursen gång kommer deltagarna att byta hästar med varandra vid ett par tillfällen.

Kursdatum
23 juni - 11 juli

Kursplats
Katrinedalsgård, Bålsta Ridskola

Kursledare
Janina Bengtsson

Kursavgift
28 000 kr/deltagare. I kurskostnaden ingår helpension för ryttare och häst. Vid önskemål av specialkost kan eventuell faktisk merkostnad tillkomma. Kurslitteraturens grundpaket ingår, övrig kurslitteratur rekommenderas att du tar med själv. Inkvartering i dubbelrum. Deltagare från andra distrikt än Upplands Ridsportförbund betalar 30 000 kr/deltagare.

Avgiften faktureras med 30 dagar netto för föreningar och 14 dagar netto för privatpersoner.

Ansökan
Skriftlig ansökan mejlas in till distriktskansliet uppland@ridsport.se i samband med anmälan till ridprovet. Inbjudan och anmälningsblankett Pdf, 160 kB, öppnas i nytt fönster..

Ridprov genomförs fysiskt på Bålsta Ridskola den 9 februari 2025 kl. 13:00. Här hittar du information och anmälan till ridprovet Länk till annan webbplats.. Avgiften för ridprovet ingår i kursavgiften.

Vid fler än 12 sökande görs ett urval.

OBS! Om du vill gå kursen i annat distrikt än ditt hemmadistikt skall ansökan gå via ditt hemdistrikt, som skickar din ansökan vidare.

Missa inte chansen att söka 8 000 kr i bidrag genom Svenska Ridsportförbundets projektstöd.

Frågor besvaras av Johanna Blom, distriktskonsulent Upplands Ridsportförbund, johanna.blom@ridsport.se 018-444 04 60

Publicerad: