Stoppa Kvarkan 2023

Kvarkasmittad unghäst

$fotoText

Den 1-7 maj pågår informationskampanjen Stoppa Kvarkan som informerar om kvarka och smittskydd för hästar.

I Sverige organiseras Stoppa Kvarka kampanjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och HästSverige i samarbete med veterinära organisationer och organisationer inom hästnäringen, som Svenska Ridsportförbundet. Ursprungligen startade den årliga kampanjen Strangles Awareness Week i England av en djurskyddsorganisation och idag stöds de av flera länder.

Kolla in hashtaggarna #stoppakvarkan och #SAW2023 på sociala medier för att ta del av kampanjen och sprid gärna inläggen vidare.

KvarkaLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. är en smittsam luftvägssjukdom hos hästar som kan leda till allvarliga komplikationer och även, i sällsynta fall, dödsfall. Sjukdomen har stor påverkan på verksamheten och leder till betydande ekonomiska förluster på drabbade anläggningar då man behöver hålla stängt under långa tider för att inte sprida smittan vidare.

Förhindra och förebygg smitta

Svenska Ridsportförbundet arbetar med smittskydd på flera olika sätt. Här kan du läsa mer om hur smittor kan förebyggas: Förebygg smitta | Svenska RidsportförbundetLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Spana också in våra filmer om smittskydd:

Publicerad: