Besöksverksamhet

Sadelkammare med träns

I Svenska Ridsportförbundets 19 distrikt finns besöksgrupper som regelbundet besöker föreningarna. Varje distrikt har även utsett en person som besöksansvarig. Besöksgruppen får kontinuerlig utbildning som arrangeras av förbundet centralt.

Besöksgruppernas uppdrag är att bedöma om anläggningen är säkert utformad för häst och män­niska. Detta gäller vid

  • nyanslutning och förprövning
  • regelbundna besök för rådgivning och kontakt
  • uppföljningsbesök av kvalitetsmärkta föreningar
  • rådgivande stöd för föreningens kontakter med sin kommun.

Distriktet fattar ett första beslut om föreningen ska få anslutning. Ärendet går sedan vidare till Svenska Ridsportförbundet där definitivt beslut om anslutning fattas.

För att underlätta Svenska Ridsportförbundets bedömning och att få distriktens bedömningar så lik­artade som möjligt, har Svenska Ridsportförbundet utarbetat ett mycket omfattande besöksprotokoll. Besöksprotokollen registreras i en databas Reqs och de samlade uppgifterna kommer att bli ett värdefullt underlag för fortsatt verksamhetsutveckling.

Numera finns också två nya moduler i Reqs som stöd till föreningarna, systematiskt arbetsmiljöarbete SAM och systematiskt brandskyddsarbete SBA.

Svenska Ridsportförbundet har sedan lång tid säkrat kvalitén på medlemsföreningarnas ridskolor genom distriktens besöksverksamhet. Såväl hästhållning som anläggning och verksamhet synas i sömmarna.

Alla föreningar som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet får en medlemsskylt.

Föreningar som driver ridskola eller samverkar med en företagsdriven ridskola kan ansöka om en kvalitetsmärkning.

Kvalitetsmärkning av ridskolorna ger möjlighet till ökat marknadsvärde, synlighet och också en styrka i dialogen med exempelvis kommuner och sponsorer.

Den erfarenhet och kunskap som besöks­verksamheten ger används som underlag för fortsatt utvecklingsarbete. Verksamheten, som främst sker via distriktens besöksgrupper, har under åren lett fram till en god standard på stall och hästhållning.

I Östergötlands besöksgrupp ingår Anna Ringholt, besöksansvarig samt Anette Tholf och Agneta Mayer . Besöksgruppen gör ofta besöken i samarbete med Länsstyrelsen, Svenska Ridsportförbundet och kommuner.

Publicerad:

Kvalitetsmärkning

Alla föreningar som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet har en medlemsskylt, den blå skylten.

Samtliga ridskolor besöks regelbundet. När kvalitetskraven uppfyllts kan ridskolan erhålla kvalitetsmärkning, den guldfärgade skylten.

Läs mer om skyltar och kvalitetsmärkning Öppnas i nytt fönster.