Rolf Wengelin har avlidit

Häst

En sann hästvän har gått ur tiden. Rolf Wengelin har avlidit i en ålder av 90 år. En varm person och saknad hästkollega som under flera decennier var drivkraften bakom flera av ridsportens utbildningar

Rolf Wengelins engagemang och passion för hästar och för ridsporten sträckte sig över flera decennier och under ett långt yrkesliv. Han har varit banbyggare, tävlingsryttare, ridskolechef, utbildningschef på Flyinge och inte minst Svenska Ridsportförbundets allra första utbildningschef.

Hästens välfärd och utbildning har varit Rolfs patos genom livet. Han var en driven föregångare på utbildningssidan och var med och utformade tränarutbildningen, så att ryttare från norr till söder skulle få samma röda tråd i sin utveckling.

Rolf var också en av initiativtagarna bakom hippologutbildningen vid SLU och har varit med och etablerat två moderna ridsportanläggningar i Mittsvenska distriktet.

Rolf har med stor passion, både ideellt och som tjänsteman, arbetat för att ge ridsportens utbildningar innehåll och kvalitet. Han erhöll Svenska Ridsportförbundets förtjänstmedalj i guld 1999 medan han 2019 tilldelades Svenska Ridsportförbundets hederserkännande för sina betydande insatser för svensk ridsport.

Rolf var väldigt betydelsefull för ridsportens utveckling inom Mittsvenska Ridsportförbundet. Både som ridskolechef, banbyggare, tränare och senare utbildningschef inom SvRF. Han brann för utbildningsfrågor vilket gjorde att han inspirerade många inom distriktet att utbilda sig vidare. Under 80-talet fick tävlingssidan ett stort lyft tack vare att Rolfs initierade och utbildade flertalet banbyggare i distriket. Utvecklingen av utbildningskvaliteten inom ridskolorna ökade rekordartat, mycket tack vare bättre utbildningar, vilket Rolf var initiativtagare till.

Han blev också en viktig ambassadör för Mittsvenska då han drev viktiga frågor inom ridsporten som var viktig för Norrland.

- Rolf hade alltid ett vänligt ord att säga och han kom gärna, med sin framlidna fru Soili, för att titta på hopptävlingar i distriktet, ett inslag som vi djupt kommer sakna, säger Birgitta Lindstrand.

Men vi ser att hans arv lever vidare och fortsätter att forma morgondagens ryttare, tränare och ridlärare.

Vila i frid

Publicerad: