Tävlingsstoppet upphävs from 12 mars

Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade idag att det nationella tävlingsstoppet upphävs.

Ridsportens tävlingar är tills vidare öppna för yrkesverksamma enligt myndigheternas rekommendationer. Tidigare undantag för ryttare födda 2005 och senare gäller inte längre efter tidigare myndighetsbeslut.

Svenska Ridsportförbundet hoppas att tävlingar för alla aktiva ska kunna komma igång.

Läs mer på förbundets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad 18 mars
Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade idag att det nationella tävlingsstoppet förlängs med två veckor till den 11 april. Tävlingsstoppet är en försiktighetsåtgärd för att skydda hästarnas välfärd och minska risken för smittspridning.

Beslutet om fortsatt tävlingsstopp har tagits i enlighet med Tävlingsreglementet och på inrådan av Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär, landslagsveterinär och det internationella ridsportförbundet, FEI. Den 16 mars gick FEI ut med en stark rekommendation till alla europeiska nationer, inklusive Sverige, att proaktivt ställa in nationellt tävlande till och med 11 april.

Tävlingsstoppet kan, beroende på smittspridning och riskbedömning, komma att upphävas eller förlängas i tvåveckorsintervaller efter den 11 april.

Uppdaterad 8 mars
Tävlingsverksamheten i Sverige tar en paus under mars månad. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade på fredagen att alla tävlingar i Sverige ställs in med start måndagen den 8 mars. Tävlingsstoppet gäller till att börja med till den 28 mars, men kan förlängas. Läs mer Länk till annan webbplats.

Information till dig som kommer hem med häst från resa utomlands Länk till annan webbplats.

Skydda hästen mot smitta

Det är allas vårt ansvar att hålla våra hästar friska. Det är viktigt att vara uppmärksam på hur hälsoläget är i stallet och hästarnas välmående.

Smitta kan blossa upp när som helst och det finns flera saker du som hanterar hästar kan göra för att minska risken. Covid 19 har lärt oss vikten av god hygien och att hålla avstånd. Att hålla avstånd är naturligt för alla som hanterar hästar, inte minst på grund av säkerhetsrisken.

God handhygien, med tvål och vatten och/eller handsprit är bra också i kontakt med hästar. Precis som smittor i allmänhet gått ned i samhället som en följd av att folk följer restriktionerna för Covid 19 kan alla som vistas i stall minska risken att föra smitta vidare mellan hästar.

Den största risken för att få in smitta till en frisk besättning är nya hästar som flyttar in. Att ordna en karantän är en väl investerad slant för att förebygga smittoutbrott. För stallägare och ridskolor är det en bra idé att förebygga och förbereda genom att ha ett utrymme som går att använda som karantäns- eller isoleringsstall.

Håll nyinflyttade hästar avskilt för observation de första veckorna. Stressen i samband med flytt, liksom långa transporter samt nya hästkontakter ökar risken för infektioner.

Även till vardags kan du tänka på att

  • Använda handtvätt och handdesinfektion före och efter kontakt med andra hästar.
  • Kontrollera hästens temperatur dagligen. Då får du en snabb indikation på om något förändrats i hästens hälsa.
  • Glöm inte munkontrollen vid daglig visitation.

Blanda inte hästkategorier i samma stall

Tänk på att vid uppstallning inte blanda tävlingshästar med avelsston, och om det blir aktuellt med uppstallning på ett stuteri, inte blanda ston med inkommande unghästar (som oftast smittar stona på hösten och sedan leder till kastning under vårvintern). Detsamma gäller också på ridskolan, blanda inte tävlingshästar - som kan föra med sig smitta - med ridskolehästar! 2019 skakades ridsporten i Sverige av ett utbrott av den neurologiska varianten av EHV1-viruset. Utbrottet med flertal dödsfall och många sjuka hästar drabbade ett antal ridskolor som fick hålla stängt, och under en period ställdes flera tävlingar in.

Ryttare och hästägares ansvar

Tänk också på att man som tävlingsryttare ansvarar för att hästen och stallet senaste tre veckorna innan tävling inte ska ha haft smittsam sjukdom - i och med anmälan i TDB skriver under hästägarförsäkran Länk till annan webbplats. så intygar man detta.

I vår "Hästanläggningar en guide" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer att läsa om smittskydd och hästvälfärd från sidan 14.

Publicerad: