Ridledarkurs

FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Drömmer du om att arbeta med människor och hästar? Att utbilda sig till ridledare är en väg till att kunna arbeta på en ridskola för att då leda elever i både teori- och enstaka ridlektioner.

Att gå ridledarkursen ger en bra grund för att senare söka vidare till Ridinstruktörsutbildningen. Utbildningen är distriktsarrangerad och förlagd över sammanlagt 19 kursdagar.

Kursupplägget är detsamma oavsett var i landet kursen genomförs. Som ridledarutbildare utser Svenska Ridsportförbundet erfarna ridlärare med stor kunskap pch erfarenhet av yrket. Dessa genomför kursen enligt den kursplan och det upplägg som SvRF står bakom. Utbildarna träffas regelbundet för fortbildning.

Kraven för att få gå Ridledarutbildningen är att du under året fyller 18 år och har gått kursen Basutbildningen.

ULK/VULK är inte längre ett förkunskapskrav men anses meriterande.

Innan kursens start ska du ha genomgått ett godkänt ridprov där hoppning ingår. Ridprovet är en bedömning av sökandes färdigheter till häst dvs sits, känsla och förmåga att ”ta tillvara” hästen.

Du ska även vara medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

Målet med utbildningen är att under handledning kunna:

  • leda enstaka lektioner i ridning
  • leda enstaka lektioner i teoretiska ämnen, som följer upp ridningen
  • ha personlig färdighet i ridning och teoretiska kunskaper i ridning och hästkunskap, som motsvarar prov, nuvarande ryttarmärke Brons, samt terrängmärke.

Under utbildningen betygssätts du i ett antal ämnen:

  • dressyr
  • hoppning
  • instruktörskunskap med ridlära
  • instruktörstjänst
  • häst och stallvård
  • Kursen leds av Svenska Ridsportförbundet godkända ridledarutbildare.

Tonvikten på kursen är lagd på instruktörstjänst/-kunskap dvs lektioner och lektionsföring, grundläggande pedagogik samt lektionsplanering och inte det egna ridkunnandet.

Det är viktigt att elevens egna färdigheter i dressyr och hoppning är goda samt att hästen väl klarar av dressyrens och hoppningens mål och att hästen är i god kondition vid kursstarten.

Även elevernas kondition är viktig då det är ett ”tufft” program på utbildningen

Publicerad:

Ridledarkurs 2024

Ingen ridledarkurs är inplanerad för 2024 men du får gärna skicka ett mail och göra en intresseanmälan om du skulle vilja gå 2025.

Frågor? Hör av dig till gavleborg@ridsport.se