Henrik von Eckermann är världsmästare!

VM guld åt Henrik E

SvRF bild

Världsetta + Världsmästare = Världsbäst! Henrik von Eckermann höll ihop det ända fram till mållinjen i VM-finalen och tillsammans med King Edward har han varit felfri genom hela mästerskapet.

Direkt efter ritten gick luften ur den nya världsmästaren.
- Just nu känns det ganska tomt, jag har svårt att ta in vad som har hänt. Man har varit så inne i den här bubblan och haft sånt fokus hela tiden. Nu när allt släpper känner man sig helt färdig.

Om jag har ridit mitt bästa så kan jag leva med det.

Det är inte alltid det går som planerat i ett mästerskap, men på söndagen blev det precis som Henrik von Eckermann hade tänkt. Han hade allt i sin hand och visste att med två felfria ritter skulle guldmedaljen vara hans.

- Jag tänkte innan jag gick in att det händer så lätt att man får ett fel, men om jag har ridit mitt bästa så kan jag leva med det. Vad jag verkligen inte ville var att ha ett fel för att jag inte hållit mig till min plan. Det skulle vara mycket svårare att acceptera.


VM-medaljörerna i hoppning 2022. Fr v silvermedaljör Jérôme Guery (BEL), guldmedaljör Henrik von Eckermann och bronsmedaljör Maikel van der Vleuten (NED). Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Inte råd med några hinderfel

I första rundan blev det många felfria ritter och Henrik på King Edward var en av dem. Även Jens Fredricson på Markan Cosmopolit nollade. I den andra rundan startade tolv ryttare och här föll bommarna en efter en. Jens Fredricson hade bud på silvermedaljen men med tre rivningar försvann allt hopp om medalj.

Henrik och King Edward startade sist. Närmsta konkurrenten Jérôme Guery, Belgien, hade dessförinnan ridit felfritt och slutat på resultatet 3,35 fel. Henrik hade råd att addera tidsfel till sina 0,58 fel, men inte mer.

Jag bestämde mig för att hålla mig till planen.

- Jag visste att Jérôme var felfri, så jag visste att jag inte hade råd med några misstag, säger Henrik, som in i det sista funderade på bästa planen för att rida felfritt.

- Jag hade lite svårt att bestämma mig för fyra eller fem galoppsprång mellan de två räckena, hinder 7 till 8. Jag såg Jérômes runda och han tar vanligtvis bort ett galoppsprång. Nu gick han på fem, så jag blev fundersam på hur jag skulle göra. Men jag bestämde mig för att hålla mig till planen, vilket var fyra galoppsprång när vi gick banan. Jag är glad att jag gjorde det, för det var fyra lätta galoppsprång.


King Edward hoppade som om han hade vingar hela mästerskapet. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

När Henrik red var det knäpptyst i arenan. Nästan alla vet vid det här laget att King Edward är en känslig herre. När ekipaget gick i mål felfritt exploderade arenan. Många tillresta svenskar i publiken jublade över Sveriges första individuella VM-medalj i hoppning. Och det blev ett guld!

Min häst är verkligen värd det här guldet.

- Min häst är verkligen värd det här guldet. Han är världens bästa häst. Jag ville verkligen rida bra där inne för att göra honom rättvisa. Jag hade haft svårt att smälta om jag hade ridit dåligt, säger Henrik.

Han hyllar King Edward om och om igen.
- Det är helt otroligt. Först hoppar han felfritt genom hela OS. Sen hoppar han felfritt genom hela VM. Han har dessutom gjort massor av felfria rundor under året i olika tävlingar. Det är ett privilegium att få rida honom..

Historisk medalj

Guldet är Sveriges första individuella VM-medalj någonsin.
- En mästerlig insats och helt klart historisk medalj. Jag vill rikta ett stort, stort grattis och tack till hästägare, sponsorer och alla i teamet runt dubbla världsmästarna Henrik von Eckermann och King Edward, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.


Markan Cosmopolit har bevisat att han är en världsklass-häst. Tionde bäst i världen på VM i Herning. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Jens Fredricson var inte nöjd med resultatet, men väldigt nöjd med Markan Cosmopolit.
- Jag är väldigt nöjd med hur hästen hoppade, styrkan finns inte riktigt än men det kommer, säger Jens som höll sin plan.
- Jag ville inte hoppa felfritt med tre tidsfel, jag red för medalj.

Jag ville inte hoppa felfritt med tre tidsfel, jag red för medalj.

Markan Cosmopolit har ett stort scoop, men klarar inte riktigt att korta sig för att komma över ett 1.65-hinder i hög fart.
- Jag hade kunnat rida långsammare och då hade han antagligen klarat kombinationerna, men då hade jag fått tidsfel, konstaterar Jens, som tillägger:
- Det är en fantastisk häst och jag har världens bästa hästägare!

Resultat

VM i hoppning individuellt, totalt efter 5 omgångar: 

1) Henrik von Eckermann, Sverige, King Edward 0,58+0+0+0+0 fel 2) Jerome Guery, Belgien, Quel Homme de Hus 2,35+0+1+0+0 3) Maikel van der Vleuten, Nederländerna, Beauville Z NOP 1,96+0+4+0+0 10) Jens Fredricson, Sverige, Markan Cosmopolit 2,71+0+0+0+13
Kompletta resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Många svenskar hade tagit sig till Herning för att följa VM-hoppningen. Foto: Roland Thunholm

Fakta världsmästaren

Henrik von Eckermann
Född: 25 maj 1981, hemort: Kessel, Nederländerna, klubb: Östra Sörmlands Lantliga RF
Häst: King Edward (född 2010, e. Edward 28, u. Koningin de Lauzelle, ue. Feo, uppf: Wim Impens, äg: Dufour Stables)
Meriter: VM-guld i lag och individuellt 2022, OS-guld lag 2021, VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013, Världscupbrons final 2018, Världscupbrons final 2017
Tidigare VM: Tryon USA 2018, Caen Frankrike 2014

Se det igen på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Äntligen fick Henrik von Eckermann kliva upp på pallen i ett individuellt mästerskap. Och äntligen fick Sverige sin första individuella VM-medalj. Guld dessutom! Foto: Roland Thunholm

Publicerad: