Ryttarutveckling

En fux över ett hinder på lite avstånd. 

Foto: Johanna Blom

För många ryttare är viljan att utvecklas en stor drivkraft. Genom utvecklingsmodellen hoppas Svenska Ridsportförbundet att fler ryttare ska guidas rätt på den livslånga ridvägen. Från ryttarmärken till mästerskapsmedaljer.

Ryttarutveckling börjar på basnivå med med fokus på hästens omvårdnad, ryttaren som idrottare, hästkunskap, ridlära, etik och moral. I ridningen är det fokus på sits, balans och följsamhet. Som facit på att kunskaperna utvecklas och befästs finns Ryttarmärken 1 – 5.

Sedan tar modellen ryttare och kuskar vidare genom utbildning, träning och tävling till mästerskapsnivå.

Nivå 1 Ryttarmärken - hos din förening

Ryttarutveckling börjar på basnivå med med fokus på hästens omvårdnad, ryttaren som idrottare, hästkunskap, ridlära, etik och moral. I ridningen är det fokus på sits, balans och följsamhet. Som facit på att kunskaperna utvecklas och befästs finns Ryttarmärken 1-5.

Utbildningsplan, program, banskisser med mera

Nivå 2 Träna på att tävla - hos distriket

Utbildningsnivå (upp till): Dressyr: LA. Hoppning: LA/120 cm. Fälttävlan: CNC*

Med fokus på helheten läggs grunden för ryttarnas utveckling med fokus på att befästa ryttarens sits, position och inverkan – nu med högre krav på att ryttaren rider med större precision och ökad kvalitet på hästens form.

Innehåll ryttarutveckling steg 2. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nivå 3 - Svenska ridsportförbundet

I Nivå 3 får cirka 40 unga ryttare, kuskar och voltigörer varje år både avsuttna och uppsuttna träffar med fokus på att utveckla sina färdigheter samt få bättre insikt i vad som krävs för att göra en helhjärtad sportsatsning.

Målgruppen är ryttare i åldersspannet 16-25 år som antingen tävlar hoppning 135-145 cm, rider dressyr MsvB-Int 1 eller fälttävlan CCN 2-3* , sportkörning CAIJ 2* (16-18), CAIU25 2* (16-25), CAI 2* (21-25), distans CEI 2*, voltige klarat SM-kvalgräns, Working Equitation från LA, eller paradressyr Grad altternativt motsvarande klass på lägst 60%.

Innehåll och kvalifikationskrav Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nivå 4 ATG TALANG - Svenska Ridsportförbundet

Målgrupp: ryttare i åldern 18-30 år med resultat från lägst 1.45 hoppning, 4* klass fälttävlan och mellanrundans klasser i dressyr.

Andra delar som väger tungt i uttagningen av deltagare till det centrala programmet för ryttarutveckling är utvecklingsbarhet och inställning, personlig profil och en genomtänkt plan för hästrekrytering.

Innehåll och kvalfikationskrav Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: