Månadens profil

FOTO: Anna Zetterlund

Smålands Ridsportförbund har i Månadens profil valt att belysa de många engagerade personer och ryttare som finns bland distriktets klubbar. Månadens profil i december är Felicia Loftby från Gislaved-Anderstorps Ridklubb, målmedveten dressyrryttare som nyligen tog storslam på Jönköping Horse Show.

Namn: Felicia Loftby
Ålder: 18 år
Bor: Gislaved
Sysselsättning: Vara i stallet
Familj: Mamma Pernilla och syster Emilia
Favorithäst: Wexland Marksman
Hemmaklubb: Gislaved-Anderstorps Ridklubb
Intresse förutom häst: Tillbringa tid med vänner
Dold talang: Tyvärr är den väldigt dold, ha inte hittat den än haha.

Hur började ditt hästintresse?
Jag har alltid haft hästar i mitt liv. Mamma hade häst när jag var liten sen har det väl bara fortsatt. Själv började jag på ridskolan när jag var 8 år och fick min första ponny när jag var 10 år, Grythöjdens Caramba. Hon finns kvar hos oss än idag och har hunnit bli 28 år. Det var hon som lärde mig grunderna och att aldrig ge upp när det kommer till ridsporten.

På vilka sätt är du aktiv inom ridsporten idag?
Jag är aktiv inom ridsporten genom att jag tränar och tävlar i dressyr.

Vilken roll har ridsporten i ditt liv?
Ridsporten har alltid funnits i mitt liv och betyder därav mycket.

Vem inspirerar dig och varför?
Charlotte Fry helt klart. Hennes mjuka ridning som får det att se så enkelt och harmoniskt ut.

Vem tränar du helst för?
Jag tränar helst för min mamma Pernilla. Även om mor och dotter inte alltid går ihop så finns det alltid hjälp att få när man behöver den. Det är ändå vi tillsammans som har kämpat för dit vi har kommit idag.

Vilken häst har betytt mest för dig hittills under din ryttarkarriär?
Min D-ponny Mark. Det bandet vi har lyckats skapa på dessa 4,5 år tillsammans har gjort att vi är oskiljaktiga, vilket har hjälpt oss mycket i ridningen. Han har en otrolig personlighet som jag direkt fastnade för och en stark arbetsvilja om att alltid göra rätt.

Vilka ingår i ditt team under tävlingar?
Min mamma. Hon har alltid kört mig till tävlingar och hjälpt till med allt vad det innebär. Sedan lyckas jag ibland få med min lillasyster, världens bästa hästskötare som alltid kommer med peppande ord.

Du vann nyligen Agria Pony Trophy på Jönköping Horse Show, berätta mer om det?
Att vinna Agria Pony Trophy var helt magiskt. Vi åkte på tre kval där det sista var nere i Flyinge där vi vann, vi lyckades med målet 2022. Det var många tankar som snurrade i mitt huvud inför Elmia. Kommer hästen ens våga gå in på banan, kommer jag kunna ge min häst de bästa förutsättningarna? Men att sedan vinna både semifinal och final var något jag inte ens vågat att tänka på. Jag var så stolt över min ponny som inte går att beskriva med ord.

Var det första gången du red på Jönköping Horse Show?
Ja det var första gången jag red på Elmia.

Vilken målsättning har du på kort och lång sikt med din ridning?
Målsättningen på kort sikt är att lyckas kvala till de nationella klasserna med min ponny och därefter ser vart det leder. På lång sikt när ponnytiden är slut vill jag upp i de högsta klasserna på stor häst. Att kunna starta ett mästerskap i framtiden hade varit häftigt.

Hur kom det sig att du satsade just på dressyr?
Mamma tränade och tävlade dressyr så det var väl lite hon som fick in mig på den banan. När jag sedan hade min första ponny tyckte hon inte riktigt om att hoppa så dressyr föll liksom naturligt där. Hon kom till oss som 20-åring och jag kände väl efter några år att vi inte kom vidare. Jag ville testa något nytt. Efter detta köptes Mark in, då som hopphäst. Att ha en hopphäst var något nytt för mig, men en resa jag spänt väntade mig. Dock blev det inte riktigt som planerat, så hoppningen tillsammans satte vi stopp för, han kunde men inte vi ihop. Det visade sig sedan att han hade talang för dressyren där vi matchade som handen i handsken. Så återigen blev det dressyr.

Vad är det bästa med att tävla dressyr?
Teamworket mellan häst och ryttare. Gör inte vi ryttare rätt och sköter hästen rätt når man inte riktigt toppen. En häftig känsla när allt bara sitter och man blir ett med hästen, som en slags konstform. Noggrannheten, finliret och detaljerna gör det hela så vackert.

Hur ska en bra dressyrponny vara?
Viljan att jobba. Dressyr kräver tålamod och då måste hästen vilja träna varje dag. Viktigt med en god egen balans och egen motor. Jag personligen har gärna en häst lite år det hetare hållet.

Vilka är dina styrkor som ryttare?
Jag skulle säga att mina styrkor som ryttare bland annat är mitt tålamod, envisheten och mjuka ridning. Sedan så tror jag att mitt konkreta tänkande till hur allt ska skötas kring min ponny hjälpt oss mycket. Han precis som jag har svårt för förändringar och vi uppskattar att ha våra veckor strukturerade.

Finns det någon del av tävlandet som du tycker kan vara lite extra svår eller jobbig?
Det jag kan komma att tänka på är att man aldrig riktigt vet hur hästen kommer ta de olika miljöerna. Dressyren är också en bedömningssport som man aldrig kan förutse.

Utövar du några andra ridsportgrenar än dressyr?
Jag startade några få hopptävlingar för ett par år sedan, men nu är det endast dressyr som gäller.

Har du några tips till andra som vill börja med dressyr?
Viktigt att inte stressa fram något. Man ska ta det i sin och hästens takt och endast tävla mot sig själv. Att ha en bra grundtränare är också viktigt för att man ska hitta grunden och tycka dressyr är roligt.

Inom ridsporten pratar man ofta om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?

  • Jag hanterar hästen på ett sätt som jag kan stå för och som jag är stolt över inför omvärlden.
  • Jag visar respekt mot allt människor.
  • Jag tränar och tävlar i samspel med hästen och kräver inte mer än vad vi har förutsättningar att klara av.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
Lättlärd, envis och ambitiös.

Har du något motto i livet?
Våga misslyckas för att lyckas.

Vad är det bästa med att vara smålänning?
Bästa med att vara smålänning är att man har nära till allt, det behöver bland annat inte ta flera timmar till tävling. Man brukar väl säga att vi i Småland är snålänningar vilket jag till viss del kan hålla med om, hehe.

Fem snabba frågor:

  • Vinter eller sommar? Sommar
  • Katt eller hund? Hund
  • Stan eller landet? Landet
  • Valack eller sto? Valack
  • Skritt, trav eller galopp? Galopp

För Felicia är hästar en självklar del av livet.

Tipsa om Månadens profil

Har du någon profil i ridsportsmåland som du vill lyfta fram och belysa lite extra? Tipsa gärna om profiler för kommande månader, skicka ett mail till anna.zetterlund@ridsport.se märk med ”Månadens profil”.

Profiler 2022

Profiler 2021

Profiler 2020

Publicerad: