Aktuellt

häst

Hästar gillar rörelse, en trygg flock och kloka rutiner. Som ryttare rustar du dig bäst med massor av hästkunskap.

häst

Utvecklas som ryttare, tränare, ridlärare och förening. På nya Utbildningsportalen har vi samlat kunskap och utbildningar i hästväg!

häst

Alla ska kunna känna sig trygga och trivas i stallet. Tillsammans jobbar vi för att ridsporten ska vara fri från mobbning och övergrepp.

Verksamhetskalender

Ingen information tillgänglig

Nyheter från föreningar

Nyheter SvRF

 • Mäktig helg väntar Henrik von Eckermann och Peder Fredricson
  6 dec 2022 13:52 Top 10 Final och GP-hoppning som ingår i Rolex Grand Slam. Det är inte vilka klasser som helst som står på programmet för de båda supersvenskarna. – Genève är en av de tävlingar jag rankar högst i världen, säger Henrik von Eckermann.
 • Henrik von Eckermann avancerar i världscupen
  4 dec 2022 20:01 Både Henrik von Eckermann och Wilma Hellström plockade fina världscuppoäng i La Coruña, Spanien. Med ett nedslag men en snabb tid slutade Henrik femma och Wilma kom på tionde plats. Henrik vann dessutom förmiddagens 1.50-hoppning.
 • Patrik Kittel kür-vinnare i Nederländerna
  3 dec 2022 23:23 Patrik Kittel på Delaunay tävlar trestjärnig dressyr i Kronenberg, Nederländerna. På lördagen blev det seger i FEI Grand Prix Kür.
 • Tre svenskar på poängjakt -världscupsdags i La Coruna
  2 dec 2022 16:27 Henrik von Eckermann inledde världscuphelgen med en andraplats i fredagens 1.50-hoppning. Förutom Henrik rider Wilma Hellström och Petronella Andersson världscupen i La Coruña.
 • Kunskap om ridunderlag på rull
  2 dec 2022 16:21 För att öka kunskapen om ridunderlag drog underlagsexperten Mikael Nord och föreningsrådgivaren Markku Söderberg och ut på en välbesökt turné.
 • 21-dagarsundantaget vid R-vaccination slopas
  18 nov 2022 11:25 Gällande tävlingsregler för R-vaccination mot hästinfluensa med 365+21 dagars intervall upphör att gälla vid årsskiftet. Det innebär att vaccinering i fortsättningen behöver ske inom 365 dagar.

RF -SISU Örebro

 • Maxpuls Ledarfestival - hyllar och utvecklar idrottsledare
  21 nov 2022 13:41 Att vara ledare handlar inte enbart om att träna barn och ungdomar att skjuta puckar i mål, dribbla och passa bollar, hoppa högst, få ner flest käglor eller knocka motståndaren och räkna till tio. Det handlar om så mycket mer. Som att bygga relationer, skapa förtroenden, lotsa genom den snåriga barn-och ungdomsskogen, visa vägen, skapa barndomsminnen och vara goda förebilder. Att vara ledare i en idrottsförening är ett av de viktigaste uppdragen man kan ha.
  Förra veckan hyllade vi idrottsledare i Örebro län på Maxpuls Pulshöjare. Vi serverade en god tvårättersmiddag och en fantastisk föreläsning av dansaren Tobias Karlsson som med sin egen berättelse från barn-och ungdomsåren i Östansjö fick alla att förstå vad det betyder att ha en vän, förälder eller en ledare som tar ens rygg när livet är tufft eller en helt vanlig torsdag i november. Ett hundratal idrottsledare från hela länet och från olika idrotter deltog.
  Anders Fredriksson, tränare för Järnvägens Bågskytteförening i Hallsberg är en av veteranerna i ledarsammanhang.– Jag möter ett 30-tal ungdomar varje vecka. Vi tränar bågskytte, pratar skytteteknik, fikar och umgås. Min största drivkraft är att se ungdomar växa och lyckas, säger han. 
  För Tilda Horvath i kampsportklubben Mifuné är det främst hennes egna erfarenheter från ungdomsåren som gjort att hon valt att bli idrottsledare.– När jag började träna kampsport för 15 år sedan fick mina tränare mig att må bra och ha kul och det hoppas jag att jag också kan ge till de barn och ungdomar som tränar hos oss idag. Glädjen som jag ser i deras ögon när vi graderar och ger dem nya bälten och vill att man ska sätta på det och ta bilder. Det är en speciell känsla… 
  Örebro Bangolfklubb har efter pandemin fått ett rejält uppsving på verksamheten, kanske främst för att de fått en ny bangolfbana som lockat många nya in i sporten.– Jag tycker om att jobba med barn och ungdomar och har gjort det länge, även i mitt jobb. Som tränare får jag också lära ut i den sport jag själv brinner för, säger Tim Gustafsson som varje vecka tränar mellan 20-30 barn.
  Bary Nehad, är både tränare och ordförande i Hällefors Allmänna Idrottsförening och möter ett hundratal individer varje vecka som tillsammans tränar i något av föreningens fotbollslag. För Bary är flexibilitet ett viktigt ord.–Jag anpassar mitt ledarskap efter individen eller gruppen jag möter och jag hoppas att mina spelare uppfattar mig som en varm och kärleksfull ledare som vill deras bästa.
  Esther De Haan. Fellingsbro frövi IK är tjej och damansvarig och tränare för ”Kul på is”, som är en aktivitet för personer mellan 0-99 år som vill lära sig åka skridskor.–Att vara ledare är lite som att plantera ett frö och få förmånen att se det utvecklas till en fantastisk blomma i slutet på säsongen. Mitt ledarskap handlar mycket om att ge barn och ungdomar en meningsfull fritid, trygghet och massor av fysisk aktivitet.
  Maxpuls arrangerades första gången i september 2021. Det var mitt under brinnande pandemi så festivalen genomfördes digitalt, under fyra dagar med åtta spännande föreläsare, som förmedlade kunskap och klokskap. Friidrottaren Carolina Klüft och simhopparen Anna Lindberg, var två av dem. Förra veckans evenemang skedde fysiskt, men i mindre format, som en slags uppstart, en pulshöjare, inför nästa Maxpuls Ledarfestival som just nu planeras för att genomföras den 5-6 maj 2023.–Det kommer att ske på Kulturkvarteret i Örebro och vi har hittills en föreläsare klar och det är ingen mindre än höjdhopparen Stefan Holm, säger Lucas Forsberg, i arrangörsgruppen.
  Bildtext: Idrottskonsulent Micke Pers minglar med Esther De Haan från Fellingsbro Frövi IK. 

 • Dags att återstarta fredagssport
  20 nov 2022 11:39 På fredag 25 november återstartar Fredagssport på Tegelbruket i Örebro. Fredagssport vänder sig till ungdomar med funktionsnedsättning mellan 12 och 25 år där deltagarna får prova på olika idrottsaktiviteter.Fredagssport är en verksamhet där barn och unga med funktionsnedsättning får prova olika idrotter, röra på sig och ha roligt. Vid varje tillfälle kommer en förening finnas på plats med ledare och låta deltagarna prova på olika aktiviteter. Är ni som idrottsförening intresserade av att vara med i Fredagssport eller veta mer kan ni ta kontakt med Paulina Borg, RF-SISU Örebro län, eller Lennart Jansson, Örebro läns Parasportförbund, via kontaktuppgifterna nedan. Fredagssport återstartar på fredag 25 november, klockan 15.00, på Tegelbruket. Alla är välkomna men vi vill att deltagarna har med sig personal, vårdnadshavare eller annan vuxen som kan vara behjälplig under passen. 
  De tillfällen som går av stapeln innan jul är 25 november samt 9 december sedan är det ett uppehåll till 20 januari. 
  Paulina Borg; 019-17 55 56Lennart Jansson; 019-17 55 47Läs mer om Fredagssport. 

 • Årets Idrottsledare Barn & Ungdom
  15 nov 2022 13:23 Känner du någon ledare som är ideell, verksam inom Örebro län och som leder en verksamhet där idrottens värdegrund är tydlig ledstjärna? Då tycker vi att du ska nominera den personen till ”Årets Idrottsledare Barn & Ungdom.Priset till Årets Idrottsledare Barn & Ungdom har delats ut av RF-SISU Örebro län sedan 2009. Tidigare skedde det i samband med Örebrogalan och nu blir det i samband med Örebro Idrottsgala, som arrangeras för första gången den 15 februari 2023. Stor vikt läggs vid att ledaren jobbar utifrån Idrottsrörelsens värdegrund, som bygger på glädje, gemenskap, demokrati, delaktighet, rent spel, allas rätt att vara med och barnkonventionen.
  – Det finns så många fantastiska idrottsledare därute som skapar så många värden, både på individ- och samhällsnivå. Det här priset är en hyllning till ALLA dem, även om det i slutändan bara blir en som vinner, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef RF-SISU Örebro län.
  Nomineringsprocessen till Årets Idrottsledare Barn & Ungdom startar i dag, den 15 november och pågår tre veckor framåt, till och med den 6 december. Tre finalister bjuds in till Örebro Idrottsgala på Conventum den 15 februari 2023, med 3-rätters middag, underhållning hyllningar och prisutdelning. Vinnaren som tilldelas utmärkelsen Årets Idrottsledare Barn & Ungdom offentliggörs på galan och tilldelas ett pris på 20 000 kronor.
  Maila din nominering till nominering.orebro@rfsisu.se
  De uppgifter vi behöver ha är:

  Namn på idrottsledaren
  Förening där ledaren är verksam
  Vilken roll ledaren har i föreningen
  Motivering – Varför ska personen du nominerar bli Årets Idrottsledare?

   

 • Digitalt möte: Energifrågan och idrotten
  25 okt 2022 15:16 Tillsammans med kommunernas energi- och klimatrådgivare bjuder RF-SISU Örebro län in till två digitala möten med information och energirådgivning. Mötena sker 7 november och riktar sig till idrottsföreningar och regionala idrottsförbund.Under måndag 7 november kallar RF-SISU Örebro län till två digitala möten kring energifrågan och idrotten. Det första passet är mellan 12.00 och 12.45 och det andra passet är mellan 17.30 och 18.15.Passen kommer vara uppdelade i tre block: - Representanter från RF-SISU Örebro län ger en kortare lägesbild kring det arbete som pågår på nationell och regional nivå för att mildra energikrisen för idrottsrörelsen. - Thomas Geige, energi- och klimatrådgivare i Örebro län, ger tips och råd hur idrottsföreningar kan energieffektivisera. - Vi ger en kort överblick kring de stöd som går att söka. Anmäl ditt deltagande och ställ gärna frågor i förväg via dessa anmälningslänkar: Anmälan till pass 1 (12.00 - 12.45)Anmälan till pass 2 (17.30 - 18.15)Mötena sker via Microsoft Teams och möteslänk skickas ut senast dagen innan mötet till den e-postadress du anger i anmälan. Varmt välkomna!  
 • Tips till idrottsföreningar för att minska elanvändning
  12 okt 2022 12:05 Riksidrottsförbundet släpper idag råd och tips till förbund och föreningar hur de kan minska elanvändning, minska kostnader och bidra till lägre elpriser i samhället.– Idrottsrörelsen behöver bidra till lägre elkostnader och göra det vi kan för att minska användandet av el. Även om våra medlemsförbund och idrottsföreningar har olika förutsättningar att spara el så kan alla göra något, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
  Sänk temperaturen, stäng av energidränerande utrymmen som exempelvis bastu, släck lampor i utrymmen som inte används och duscha kortare tid. Det är några av de tips som sammanställts.
  Den rådande utvecklingen av elpriser påverkar alla idrottsföreningar på ett eller annat sätt och för många har priserna inneburit en tuff situation och oron är stor inför vintern. Störst är oron bland de föreningar som driver anläggningar och idrottsytor. Utan stöd eller hjälp att hålla kostnaderna nere riskerar de tvingas stänga och barn, ungdomar och vuxna stå utan plats att idrotta. Många idrottsföreningar nyttjar kommunala anläggningar och idrottsytor och här finns en oro för att kommunens ökade energikostnader ska vältras över genom högre hyror. 
  – Tipsen ger konkret stöd till förbund och föreningar men det är också viktigt att ha en nära dialog lokalt då idrottsanläggningar och idrottsmiljöer har så olika förutsättningar. Ett tips är att kontakta energi- och klimatrådgivare i kommunerna för att hitta lösningar tillsammans, säger Jonnie Nordensky, projektledare Plats för idrott Riksidrottsförbundet.
  – Idrottsrörelsen behöver samtidigt besked från regering och kommuner som säkerställer att dyra elpriser inte slår ut idrottsaktiviteterna. Är det något vi måste ha lärt oss efter pandemin är det hur mycket idrotten betyder oavsett ålder och ambitionsnivå både för vikten av att röra på sig men även som en mötesplats där man är en del av en gemenskap, säger Björn Eriksson.
  Flera av tipsen har hämtats från och i samråd med Energimyndighetens informationssida.
  Riksidrottsförbundets information och tips om energieffektivisering.
  För mer information kontaktaBjörn Eriksson  Ordförande Riksidrottsförbundet  070-626 46 06
  Jonnie NordenskyProjektledare Plats för idrott, Riksidrottsförbundet08-699 62 14

 • Multsportigolv, motionsspår och klubbhus möjliggjordes med anläggningsstöd från RF
  19 sep 2022 16:51 Varje år besöker RF-SISU Örebro län några av de föreningar som under året beviljats RF:s anläggningsstöd. I år gick turen till SMÅ IF, Östra Almby FK och Glanshammarsryttarna.Tillgången på idrottsanläggningar och idrottsmiljöer är en prioriterad fråga för idrottsrörelsen. Därför avsätter Riksidrottsförbundet varje år medel till anläggningsstöd, som föreningar kan söka. Ansökningarna hanteras av distrikten och hos RF-SISU Örebro län finns en anläggningsgrupp i styrelsen som sedan flera år aktivt jobbar med att utveckla anläggningar och idrottsmiljöer. – Anläggningsturnén är ett sätt för oss att följa upp de satsningar som vi är med och finansierar, att vi får se resultatet av hur pengarna använts, helt enkelt, säger Marie-Louise Forsberg Fransson, ordförande för RF-SISU Örebro län. Intresset för RF:s anläggningsstöd är stort, med runt 25 förfrågningar varje år, som i slutändan brukar landa på ett 15-tal beviljade projekt. – Hur mycket stöd en förening kan få beror på vad man söker för, men som max kan man beviljas 400 000 kronor, säger Johanna Tybell, anläggningsansvarig RF-SISU Örebro län. Tre av de föreningar som beviljats stöd är Stora Mellösa Åsbyvikens IF (SMÅ IF), Östra Almby Fritidsklubb och Glanshammarsryttarna och det var hos dem besöken skedde i samband med årets anläggningsturné. Små IF har investerat i ett nytt multisportgolv vid Mellösa Garden, som innebär att föreningen kan erbjuda nya aktiviteter.
  – Sedan golvet lades i mitten av juni har fler barn än någonsin varit här och deltagit i olika aktiviteter, berättar ordförande Magnus Rehndahl rtin Karlsson.  Här spelas det innebandy, badminton, tennis, basket, inlineshockey och just nu planerar föreningen att arrangera ett disco, kanske redan till halloween. Och man kan även spola is på det till vintern. –  Det här är ett bra exempel på en arena där man kan erbjuda allt från föreningsidrott till spontanidrott och tävlingar, säger Marie-Louise Forsberg Fransson.
  SMÅ IF beviljades anläggningsstöd av RF för att investera i multisportgolvet. Östra Almbys fritidsklubb beviljades stöd för att göra i ordning underlaget på motionsspåret i Ekeby Almby och Glanshammars Ryttarna beviljades anläggningstöd för att renovera klubbhuset vid ridbanan i Kolja.  
  Via RF-SISU Örebro län fördelas knappt 2,5 miljoner kr i anläggningsstöd till föreningar i distrikt Örebro län. Det är RF:s medel som distrikten har ansvar att fördela och besluta om. Eftersom RF:s anläggningsstöd kan utgöra max 50% av den totala investeringskostnaden behöver föreningarna också annan medfinansiering för att projekten ska gå ihop.
  – Vi ser att både idrottens anläggningsstöd och andra bidrag är viktiga för att projekten ska bli möjliga. Det kan vara t ex vara bidrag från kommun, sponsorer eller fonder. Men ganska ofta går föreningar också in med en stor del egna medel för att satsningarna ska vara möjliga. Det är starkt och visar på vilken viktig roll idrottsföreningarna har för skapa förutsättningar för idrott och rörelse, säger Johanna Tybell.
  Läs mer om RF:s anläggningsstöd
  Bildtext: RF-SISU:s anläggningsgrupp på besök hos SMÅ IF i Stora Mellösa. Från vänster: Marie-Louise Forsberg Fransson, ordförande RF-SISU Örebro län, Hans Jansson, styrelseledamot RF-SISU Örebro län, Henrik Bart, ledamot i SMÅ IF:s basketsektion, Martin Karlsson, ordförande SMÅ IF, Bo Johansson, ledamot i SMÅ IF, Ulf Schwerin, kassör i SMÅ IF, Magnus Rehndal ledamot i basketsektionen och RF-SISU Örebro läns anläggningsansvarige Johanna Tybell.