Aktuellt

häst

Vårt motto är att alla ska kunna vara aktiva inom ridsporten utan att riskera att utsättas för någon form av kränkande behandling.

häst

Ridsport 2025 är SvRFs strategi som ska ange riktningen och målet för förbundets verksamhet 2025.

häst

Från och med 1 januari 2020 kommer upplägget för statens ekonomiska stöd till föreningarna (dåvarande Idrottslyftet) att förändras.

Medlemserbjudande

Annons

Verksamhetskalender

Ingen information tillgänglig

Nyheter från föreningar

Nyheter SvRF

 • Information från Valberedningen
  1 dec 2022 10:43 Svenska Ridsportförbundet stämma hålls i maj 2023. Föreningar och distrikt kan nominera personer till förtroendeuppdrag senast den 1 februari 2023.
 • Biljettbokning till OS i Paris 2024
  1 dec 2022 15:32 Den 1 december öppnar registreringen för att beställa biljetter till OS i Paris 2024. Nytt är att det bara finns en websida att beställa från och att det blir dragning om vilka som får möjlighet att beatälla.
 • Finalfeber i SIHS Käpphäst
  26 nov 2022 22:53 Över fyrahundra käpphästekipage hoppade om finalbiljetterna på fem platser i landet. 40 finalister tog plats i superfinalerna under Sweden International Horse Show där Linn Marelius segrade i lördagens 50 cm-klass.
  - Jag kom hit för att vinna, säger hon.

 • Anette Liljegren är Årets ridlärare 2022
  29 nov 2022 11:00 I över 30 år har Anette Liljegren fått generationer av ryttare att fatta galoppen hos Örestads Ryttaresällskap. Nu får hon ta emot priset Årets ridlärare, som delas ut i samarbete med Granngården.
  - Nu gick min puls upp i 190. Så himla kul efter alla år, vilken kick! säger hon om beskedet.

 • Ridhandboken 2 i ny upplaga
  1 dec 2022 08:28 Nu finns nya Ridhandboken 2 – Vidareutbildning av ryttare och häst, i Idrottsbokhandeln. En faktaspäckad ”ridbibel” på hästens villkor för alla som siktar högt i dressyr, hoppning och fälttävlan. gress
 • Årets tränare gör kunskap kul!
  30 nov 2022 21:17 ”Årets tränare” Catrin Henriksson beskriver sig som en helt vanlig tränare som kämpar på i det tysta. Men så vanlig är hon nu inte. Hemma på Dressyrgården i Våxtorp går god ridning hand i hand med fika, egna serier och minigalor.

RF -SISU Halland

 • Valberedningen behöver er hjälp – nominera kandidater till styrelsen
  29 nov 2022 11:06 Valberedningen har viktiga uppgifter, däribland att ta fram styrelsekandidater inför distriktsstämman. Nu behöver de er hjälp. Ta chansen att nominera någon som skulle passa för ett uppdrag i RF-SISU Hallands styrelse.Det är intensiva tider för Frida Lager, Ulf Andersson och Jarl Kristensson som utgör RF-SISU Hallands valberedning. I mars väntar distriktsidrottsstämma då medlemmarna bland annat ska besluta om ny styrelse. Och det är trions uppgift att lägga fram ett förslag.
  Bra blandning av kompetenser 
  Uppgiften kräver en hel del arbete. Bland annat gäller det att få till en bra blandning av kompetenser och erfarenheter i styrelsegruppen.
  – Vi vill ha en spridning bland kandidaterna, både vad gäller idrott och kommuner. Målet är att få så stor spridning i Halland som möjligt, säger Frida Lager.
  Arbetet inför stämman tar sin början redan i augusti. Inledningsvis handlar det om att träffa och intervjua den nuvarande styrelsen samt revisorn.
  – Vi ställer frågor om hur de upplever styrelsearbetet. Både rent allmänt och mer specifikt, exempelvis om mötesteknik, säger Jarl Kristensson.
  – Vi vill också fånga upp om det finns några kompetensluckor som behöver fyllas, fortsätter Frida Lager.
  Intervjuar kandidater och tar fram förslag 
  När nulägesbilden är klar tar nästa fas vid; att eventuellt ersätta medlemmar som lämnar styrelsen.
  Fönstret för att nominera kandidater är öppet fram till 15 januari. Föreningar, RF:s medlemsorganisationer och specialdistriktsförbund har möjlighet att föreslå personer som passar för uppdraget.
  Därefter väntar ännu fler möten för valberedningen, som ska intervjua kandidaterna.
  – Vi åker som på en liten turné genom Halland under den här tiden på året, säger Ulf Andersson och konstaterar att det är en något hektisk period.  
  – Men det är väldigt roligt också. Vi arbetar strategiskt tillsammans över hela året.
  Vet du någon person som skulle vara lämplig och en tillgång som företrädare för RF-SISU Halland och föreningslivet i Halland? Läs mer nedan. 
  Valberedningens arbete blir som mest synligt under distriktsstämman, men jobbet som de lägger ned sträcker sig långt utanför mötet.
  Uppdraget består av två delar: att analysera och granska den sittande styrelsens arbete och att presentera ett väl genomtänkt förslag på ny styrelse till stämman.
  För att kunna göra det arbetar Frida Lager, Jarl Kristenson och Ulf Andersson kontinuerligt under hela verksamhetsåret efter en tidplan som de har tagit fram.
  Brev till medlemmarna 
  När året närmar sig sitt slut skickar de ut ett brev till medlemmarna med en redogörelse över de gångna 12 månaderna.  
  – Det är jätteviktigt att visa hur vi har jobbat, säger Jarl Kristensson.
  Trion har varit en del av RF-SISU Hallands valberedning mellan fyra till fem år och tycker att det är en givande uppgift.
  – Det är väldigt intressant för en idrottsintresserad person som man är. Det ger en bra insikt i RF-SISU Hallands arbete, säger Ulf Andersson.
  Val till stämman 2023 
  Ordförande: Susanne Erlandsson, står till förfogande för omval.                
  Ledamöter vars mandatperiod går ut: 
  Anders Bengtsson står till förfogande för omval. Ann-Charlotte Järnström kandiderar inte för omval. Jessica Gunnarsson har avgått under mandatperioden pga anställning hos RF-SISU
  Ledamöter med mandatperiod till 2024: Paulina Magnusson, Linus Engdahl och Martin Wendelbo. 
  REVISION 
  Enligt antagna stadgar utses på Distriktsstämman ett revisionsbolag, Baker Tilly Halmstad. 
  LEKMANNAREVISOR 
  Ordinarie: Ulf Järphag, står till förfogande för omval 
  Ersättare: Johan Johqvist står till förfogande för omval 
  PERSONVAL 
  Föreningar, SDF:s och MO:s distriktsförbund får enligt ”RF-SISU Hallands” stadgar senast den 15 januari inkomma med namn på kandidater inför personvalen.  
  VALBARHET 
  Valbar vid personvalen är varje i Sverige permanent bosatt person som är medlem i en idrottsförening som är ansluten till RF-SISU:s distriktsförbund, och som inte är arbetstagare hos SISU Riks, SISU-distrikt, RF eller DF. 
  MANDATPERIODER 
  Ordförande väljs på ett år och styrelseledamöter på två år. Lekmannarevisor med personlig ersättare väljs på ett år. Revisionsbolag utses på ett år. 
  FÖRSLAG TILL VALBEREDNINGEN 
  Förslag på kandidater skickas senast den 15 januari till valberedningens ordförande Jarl Kristenson via e-post jakr@telia.com eller telefon 070-328 98 80. 

 • Idrottsforum som engagerar
  24 nov 2022 14:02 18-19 november anordnades Idrottsforum av RF-SISU Halland. 170 ledare från 12 år upp till 80 plus samlades i Varberg för att inspireras och skapa förutsättningar för föreningar som engagerar.Vad är en förening som engagerar? undrade distriktsidrottschef Sandra Hidgård när hon invigde evenemanget.
  Frågan har många svar. Men efter helgens föreläsningar och goda samtal stod det klart att en förening som engagerar är en förening som skapar en känsla av sammanhang, där fler vill bidra och utvecklas tillsammans med andra.
  − Människor går dit de känner sig välkomna, men stannar där de känner sig värdefulla, konstaterade Sandra Hidgård, som pratade om vikten av att odla engagemanget. En förening som engagerar vågar tänka nytt, utvecklas och bjuda in till engagemang.
  Valbara seminarier 
  Deltagarna kunde delta i olika seminarier med olika inriktning, utifrån intresse och engagemang för olika frågor.
  En av föreläsarna var Aron Schoug Öhman, forskare i pedagogik och författare till boken ”Motivera ideella”, som höll i en kvällsföreläsning och ett fördjupande seminarium på temat motivation. Han konstaterade att det ideella engagemanget är det föreningar är mest beroende av – men också i ständig brist på.
  Forumteater startade samtal och lockade till skratt 
  Helgen bjöd även på RF-SISU Hallands Forumteater som gav tankeväckande inspel och tankar. Föreställningen startade goda samtal och lockade till en hel del skratt.
  Idrottsforum är ett återkommande evenemang och anordnas av RF-SISU Halland en gång om året. Temat följer idrottens mål i Strategi 2025, som handlar om att fler ska vilja och kunna idrotta i förening – hela livet.

 • Tack till alla deltagare på årets Idrottsforum!
  21 nov 2022 11:05 Idrottsforum 2022 samlade cirka 170 idrottsledare i Varberg. Tack till alla er som deltog och gjorde evenemanget till två härliga dagar med många goda samtal!18-19 november öppnades dörrarna till 2022 års Idrottsforum. Idrottsledare från hela Halland var anmälda till evenemanget som ägde rum på Varbergs stadshotell. Det blev två dagar fyllda av seminarier, workshops och många goda samtal med fokus på föreningsliv, föreningsutveckling och moderna föreningar som engagerar. 
  Barn- och ungdomsdelaktighet, motivera ideella och idrott för 65+ var några teman i programmet. 
  Vi på RF-SISU Halland vill tacka alla er deltagare som gjorde Idrottsforum 2022 till ett evenemang att minnas! Ett längre reportage från konferensen kommer inom kort. 
  Tre dagar med idrott och folkbildning  
  Idrott och folkbildning var ämnet på Varbergs stadshotell i stort sett hela slutet på förra veckan. I anslutning till Idrottsforum anordnade RF-SISU Halland även ett antal andra evenemang på temat idrott och folkbildning: 
  Torsdag 17 november: Nätverksträff för tjänstepersoner i halländska kommuner. 
  Fredag 18 november: Intressepolitisk dag med temat "Folkbildning för framtidens förening" för halländska politiker, andra studieförbund samt tjänstepersoner från länets kommuner, Region Halland och länsstyrelsen. 
  Fredag 18 november: Konferens för specialdistriktsförbund om Samsyn & Samverkan. 

 • Idrottsforum 2022: Samverkan öppnar dörrar till meningsfull fritid
  31 okt 2022 11:44 Genom samverkan mellan idrottsföreningar, kommuner och RF-SISU Halland öppnas dörrar till föreningslivet för barn och unga som annars inte hade hittat dit. Under Idrottsforum berättar Anne Börjesson och Eleonor Abaji från Kungsbacka kommun om erfarenheter av arbetet och hur det gör skillnad.
  Aktiviteter för barn och unga i behov av särskilt stöd (ABU) är en av punkterna i programmet när Idrottsforum 2022 går av stapeln.
  – Vi kommer att berätta om de fantastiska föreningar som vi samverkar med och hur vi genom det här samarbetet kan slussa ut barn och unga till en meningsfull fritid. Föreningarna anpassar aktiviteter för vår målgrupp som annars inte har så lätt att ta sig in i föreningslivet, säger Anne Börjesson, utvecklare på Kungsbacka kommun, som håller i seminariet tillsammans med kollegan Eleonor Abaji.
  Föreningar får berätta
  ABU handlar om att erbjuda fritidsaktiviteter för barn- och unga med obesitas, psykisk ohälsa, övervikt och funktionsnedsättning. Arbetet bygger på samverkan mellan kommuner och föreningar med syftet att bidra till ökad psykisk och fysisk hälsa hos målgruppen. RF-SISU Halland stöttar arbetet genom nätverk för engagerade föreningar.
  – Vi kommer ha med oss en förening som berättar hur de har gjort och varför de är engagerade, säger Eleonor Abaji.
  Kungsbacka är en av tre halländska kommuner som jobbar med ABU. Arbetet bedrivs genom friskvårdsgrupper och aktivitetsgrupper i samverkan med både idrottsföreningar och andra föreningar.
  "Betyder otroligt mycket att komma in i ett sammanhang" 
  Vid starten 2008 var det som ett projekt och sedan 2011 har modellen varit en del av den ordinarie verksamheten. Antalet samverkande föreningar i Kungsbacka är i nuläget uppe i ett tiotal.
  – Vi har ökat antalet föreningar varje år, vilket är tur för vi får fler och fler barn som saknar sociala sammanhang. Föreningar är så himla viktiga för att bryta det, säger Anne Börjesson.
  – Något som vi märker är att många i målgruppen aldrig har varit med i en förening. Det betyder så otroligt mycket att komma in i ett sammanhang och känna sig delaktig, säger Eleonor Abaji.
  Rörelseglädje hela livet 
  Idrottsforum är en mötesplats där idrotten i Halland samlas kring aktuella frågor. Årets evenemang arrangeras på Varbergs stadshotell 18-19 november och fokuserar på temat ”den moderna föreningen engagerar”.
  Vad är en modern förening för er?
  – En förening som engagerar människor och som jobbar med Strategi 2025. Det handlar om att kunna ta emot alla – de som vill tävla och de som bara vill ha kul. Eliten behövs för bredden och bredden behövs för eliten. Rörelseglädje hela livet!
  Här kan du ta del av hela programmet för Idrottsforum 2022.

 • Han har besiktigat 140 anläggningar – nu väntar uppföljning
  24 okt 2022 11:15 Dan Gustafsson har rest Halland runt och besiktigat 140 idrottsanläggningar – en turné som tog två och ett halvt år. Efter ett oplanerat coronauppehåll har det nu blivit dags att följa upp arbetet och guida föreningarna vidare.Få har nog den överblick över statusen på Hallands föreningsägda idrottsanläggningar som Dan Gustafsson. På uppdrag av RF-SISU Halland har han besiktigat 140 av dem.
  – Jag besökte alla föreningar som var intresserade, och det visade sig att det var många, berättar han.
  Dan har över 40 års erfarenhet som besiktningsman. Han har också en bakgrund inom fotbollen, både som tränare och aktiv, och är därför välbekant med idrottsmiljön.
  Besiktningsarbetet genomförde han mellan 2016 och 2019. Därefter kom pandemin och satte arbetet på paus.
  Följer upp arbetet 
  Nu har det blivit dags att återuppta jobbet. Under hösten 2022 och hela 2023 kommer Dan Gustafsson att ansvara för en studiesatsning som bygger på att följa upp besiktningarna.
  – Det ska bli spännande att se vad som har hänt sedan sist. Nu när jag kommer ut handlar det om att föreningarna ska förstå vilka byggnader och förutsättningar de har.
  Poängen är inte att leverera färdiga lösningar. Dan kommer jobba för att stötta föreningarna i att själva komma fram till vad de kan och vill göra.
  – Jag vill att de själva förstår vad de gör och att de ska gilla sin anläggning. Har man gjort något själv börjar man också tycka om det, säger han.
  – Anläggningen är en viktig och en stor del av föreningslivet. Själva matcherna eller träningarna är långt ifrån allt.
  Noggrann dokumentation 
  Målet är att föreningarna ska starta en eller flera grupper med olika ansvar som jobbar vidare med anläggningens underhåll och utveckling. Förhoppningen är att satsningen ska bidra till att kunskapen förs över från generation till generation.
  Till grund för arbetet finns 140 besiktningsprotokoll med bilder och beskrivningar.
  – Jag dokumenterade ordentligt och har försökt vara så pedagogisk som möjligt.
  "Fantastiskt roligt"
  I oktober i år återanställdes Dan Gustafsson, 72 år, hos RF-SISU Halland som idrottskonsulent. Nu väntar jobb med att kontakta alla föreningar på listan.
  – Att det blev en paus på grund av corona tror jag kan ha gjort att besiktningarna har fått mogna lite, säger Dan som gläds över att få göra återbesök.
  – Mitt mål är att nå alla föreningar vars anläggningar jag har besiktigat. Det ska bli fantastiskt roligt. Jag vill komma ut så snart som möjligt!

 • Information och erfarenhetsutbyte på temakväll om energieffektivisering
  20 okt 2022 10:19 Höga elpriser skapar stor oro inför vintern. Häromveckan bjöd RF-SISU Halland in till en temakväll om hur föreningar kan påverka sin energiförbrukning.Ett 50-tal personer deltog i temakvällen, som innehöll både information och erfarenhetsutbyte.
  En av dem som medverkade var Pernilla Widstam, energi- och klimatrådgivare i Halmstads och Laholms kommuner, som delade med sig av tips på energibesparing. Bland annat lyfte hon åtgärder kopplat till värme.
  – Ett enkelt råd är att sänka inomhustemperaturen. Att sänka med en grad motsvarar att spara cirka fem procent på värmekostnaden, säger hon.
  – Sedan handlar det om att minska förlusterna, exempelvis genom tätningslister.

  Pernilla Widstam, energi- och klimatrådgivare i Halmstad och Laholm.
  Ventilation, tvätt och timer 
  Att komplettera med luft-luftvärmepump och att byta till LED-lampor var andra exempel som togs upp. Likaså att hålla nere varmvattenanvändningen genom att köpa in snålspolande duschmunstycken och att korta duschtiderna.
  Kvällen kom också att handla om ventilation, solceller, samåkning och tvätt.
  – Om man har möjlighet är det bättre att hängtorka tvätt än att använda torktumlare. Och sedan kan man tänka på att tvätta fulla maskiner, säger Pernilla Widstam.
  Ett annat råd var att använda timer på maskiner och annan utrustning som drar el.
  – Något som vi har sett när vi varit ute hos föreningar är att man har kylar för dricka. Föreningar som började använda timer sparade cirka 1 000 kronor per kyl och år, säger Pernilla Widstam.
  Utbyte av erfarenheter 
  Timer var något som föreningar på plats hade erfarenhet av. En ridklubb berättade till exempel att de använder sig av timer på elstaket som slår av strömmen när hästarna inte är i hagen.
  En annan förening som delade med sig av energisparande exempel var Vinbergs IF. De har bytt ut alla lampor till LED vilket gör att de har kunnat släcka en hel del vid konstgräsplanen, som är en stor energibov.
  – Med LED-belysningen får vi bättre ljus vilket gör att det räcker att vi tänder hälften av lamporna, säger ordförande Kalle Ivarsson.

  Michael Svensson och Kalle Ivarsson från Vinbergs IF.
  Anläggningsstöd 
  Ytterligare en punkt under temakvällen var stöd till föreningar som driver egen anläggning. Verksamhetschef Peter Gårdestedt berättade hur RF-SISU Halland kan vara behjälplig.
  RF-SISU Halland har inget ekonomiskt stöd för elräkningar. Däremot fördelar vi årligen cirka tre miljoner kronor till anläggningsutveckling.
  Under 2023 kommer ansökningar för energieffektiviserande åtgärder att vara prioriterade.
  – Nya ansökningsformulär för 2023 kommer efter trettonhelgen. Ansökan kan göras via föreningens idrottskonsulent eller genom IdrottOnline, säger Peter Gårdestedt.
  Riksidrottsförbundet, som RF-SISU Halland är en del av, för också intensiva diskussioner med politiken för att få till krisstöd till idrottsföreningar, berättar han.
  – Så fort det kommer besked går vi ut med information.
  Fler tips
  Riksidrottsförbundet har tagit fram råd och tips till förbund och föreningar hur de kan minska elanvändningen, sänka kostnaderna och bidra till lägre elpriser i samhället.
  Här kan du ta del av RF:s tips och råd
  Läs mer om anläggningsstöd