Aktuellt

häst

Hästar gillar rörelse, en trygg flock och kloka rutiner. Som ryttare rustar du dig bäst med massor av hästkunskap.

häst

Utvecklas som ryttare, tränare, ridlärare och förening. På nya Utbildningsportalen har vi samlat kunskap och utbildningar i hästväg!

häst

Alla ska kunna känna sig trygga och trivas i stallet. Tillsammans jobbar vi för att ridsporten ska vara fri från mobbning och övergrepp.

Verksamhetskalender

Ingen information tillgänglig

Medlemserbjudande

Reklambanner

Nyheter från föreningar

Nyheter SvRF

 • Mäktig helg väntar Henrik von Eckermann och Peder Fredricson
  6 dec 2022 13:52 Top 10 Final och GP-hoppning som ingår i Rolex Grand Slam. Det är inte vilka klasser som helst som står på programmet för de båda supersvenskarna. – Genève är en av de tävlingar jag rankar högst i världen, säger Henrik von Eckermann.
 • Henrik von Eckermann avancerar i världscupen
  4 dec 2022 20:01 Både Henrik von Eckermann och Wilma Hellström plockade fina världscuppoäng i La Coruña, Spanien. Med ett nedslag men en snabb tid slutade Henrik femma och Wilma kom på tionde plats. Henrik vann dessutom förmiddagens 1.50-hoppning.
 • Patrik Kittel kür-vinnare i Nederländerna
  3 dec 2022 23:23 Patrik Kittel på Delaunay tävlar trestjärnig dressyr i Kronenberg, Nederländerna. På lördagen blev det seger i FEI Grand Prix Kür.
 • Tre svenskar på poängjakt -världscupsdags i La Coruna
  2 dec 2022 16:27 Henrik von Eckermann inledde världscuphelgen med en andraplats i fredagens 1.50-hoppning. Förutom Henrik rider Wilma Hellström och Petronella Andersson världscupen i La Coruña.
 • Kunskap om ridunderlag på rull
  2 dec 2022 16:21 För att öka kunskapen om ridunderlag drog underlagsexperten Mikael Nord och föreningsrådgivaren Markku Söderberg och ut på en välbesökt turné.
 • 21-dagarsundantaget vid R-vaccination slopas
  18 nov 2022 11:25 Gällande tävlingsregler för R-vaccination mot hästinfluensa med 365+21 dagars intervall upphör att gälla vid årsskiftet. Det innebär att vaccinering i fortsättningen behöver ske inom 365 dagar.

RF -SISU Gävleborg

 • Bra verktyg leder Hofors BMX & Skate mot framtiden
  29 nov 2022 10:52 Hofors BMX & Skate hade satt fingret på ett antal viktiga framtidsfrågor och samlades för en utvecklingsdag ledd av vår idrottskonsulent Marcus. Med hjälp av pedagogiska verktyg och Korpen Riks utbildare Evelina har de nu tagit rejäla steg framåt.Dagen inleddes med en workshop där man tillsammans tittade på hur föreningen låg till i förhållande till sin verksamhetsplan. Med Marcus som processledare arbetade föreningen vidare med vilka roller som behövs internt för att fortsätta driva arbetet på bästa sätt och korrigerade planen därefter.
  Marcus Andersson, idrottskonsulent från RF-SISU Gävleborg, var processledare under dagen och gav verktyg och inspel i utvecklingsarbetet.
  Hur får vi fler ledare?
  Sedan var det dags för ett arbetspass på temat rekrytering och ledarförsörjning. Med utgångspunkt i utbildningsmaterialet ”Återstart – ledarrekrytering” fick föreningen hjälp att precisera och kartlägga hur arbetet skulle gå till. En så kallad dialogduk användes för att sätta i gång samtalen kring utvalda frågor:

  varför tycker vi att man ska engagera sig i vår förening?
  vilka är de viktigaste målgrupperna för oss?
  Var och hur kan vi hitta nya personer till vår förening?
  Hur skapar vi så bra och hållbara försättningar som möjligt för ledare?
  Hur kan vi göra det så attraktivt som möjligt att engagera sig i föreningen?

  Ett område som föreningen fokuserade på var behovet av att engagera fler aktivitetsledare för olika åldersgrupper. En åtgärd man ville prova var att bredda kommunikationen och använda sig mer av sociala medier för att nå ut.
  Söka medel för anläggningsutveckling
  Föreningen gjorde även en kraftsamling kring anläggningsfrågan. Där fick de använda materialet ”Hur du söker projektmedel”. Föreningens önskemål är att utveckla och stärka anläggningen, så under processdagen fick man hjälp att förbereda och påbörja en ansökan som förhoppningsvis kan ge efterlängtade möjligheter att utöka verksamheten.
  Styrelsemedlemmar och några av föreningens ledare deltog under dagen – bild från en av gruppdiskussionerna.
  Ett av passen under utvecklingsdagen hölls av Korpen Riks representant Evelina, som bjöd på en genomgång av KIT – Korpens IT-system. Föreningen fick ställa frågor och lära mer om hur de kan använda systemet för att administrera sin verksamhet på det bästa och enklaste sättet.
  Sammantaget en dag full av lärdomar, kreativitet, idéer och framåtlutat arbete! Det ska bli spännande att följa föreningens fortsatta utveckling!
  Vill din förening ha hjälp i utvecklingsarbetet?
  Verktygen och utbildningsmaterialet som Hofors BMX & Skate använde finns även tillgängliga för dig och din förening.
  Vi frågade Marcus hur man gör om man vill ha hjälp med utvecklingsarbetet:
  – Du kan alltid börja med att höra av dig till din idrottskonsulent så får du hjälp att skräddarsy insatsen så att det passar just er förening. För Hofors BMX & Skate passade det bra att samla ihop flera områden och arbeta en heldag för att ta ett större grepp. För andra föreningar kan det passa bättre att till exempel välja en specifik fråga för en kortare workshop och lägga upp en plan för ett återkommande arbete. Vi har väldigt många olika verktyg och material som är flexibla och passar för olika frågor och tillfällen – så för det mesta kan vi tillgodose föreningarnas önskemål på ett bra sätt.
  Länk till Kontakta idrottskonsulent

 • Mångfald i ledarskapet gav fantastisk tillväxt i IK Sätra
  25 nov 2022 10:13 Lars Winges var tränare i sonens fotbollslag och funderade varför det nästan enbart var svenskfödda barn som kom till träningarna.
  "När några slutade frågade vi oss om vi skulle lägga ner, eller om vi skulle försöka göra något annorlunda."I vår serie "Därför är jag idrottsledare" har vi mött Lars Winges, ledare i IK Sätra i Gävle, och pratat med honom om hur han kom in i ledarskapet, vad som är hans drivkraft och vad han tror är nycklarna till att fler vill engagera sig som ledare inom idrotten.

  Varför är du ledare?
  – Jag tycker att det är jättekul att lära känna andra människor. Vi kan stå här vid sidan av planen och prata … om livet, om religion, om hur olika det kan se ut. Det gör att jag får nya lärdomar hela tiden. Jag får lära känna ungdomarna och vad de har för framtidsdrömmar. Sedan är det så klart fotbollen, att man är intresserad av idrotten.
  ”Barn ska bli sedda och hörda”
  – Jag vill att de som är här, barn och unga, ska bli sedda och hörda. Vissa av barnen här har kanske inte föräldrar som alltid stöttar och finns till hands. De kanske inte alltid bryr sig så mycket. Hur kom du in i rollen?
  – Det var när sonen gick på fotbollsskola för tio år sedan ungefär. Jag tänkte att ”det där kan man utveckla”. Det ledde till att jag och min ledarkollega här i IK Sätra, John Sallum, startade upp ett lag. Vi var 4–5 föräldrar till en början som hjälptes åt. Det var skönt att vara fler, det blev inte så betungande.
  Tränarkollegorna John Sallum och Lars Winges vid Treffens fotbollsplan i Sätra.
  – Det vi såg var att det var nästan enbart svenskfödda barn som kom till träningarna, och i takt med att några slutade blev truppen mindre och mindre. Vi frågade oss om vi skulle lägga ner och be dem gå till en annan förening, eller om vi skulle försöka göra något annorlunda.
  ”Nu speglar laget stadsdelen”
  – Vi såg ju att det fanns jättemånga barn i Sätra, men vi nådde inte fram till dem. Vi började med att fråga en av spelarna som tidigare spelat med IK Sätras Herrlag och som har annat modersmål än svenska, om han ville hjälpa till. Via honom kunde vi börja rekrytera barn med annat modersmål än svenska, och direkt så märkte vi att vi kunde nå ut till många fler barn. Sedan dess har fler och fler barn och unga med invandrarbakgrund kommit till laget och föreningen. Det är jätteläckert att se. Nu speglar laget stadsdelen. Vi hade runt 8-9 lag i fotbollssektionen för 2 år sedan, idag är det 18 lag totalt.
  Under intervjun kliver två av Lars yngre ledarkollegor in i klubbstugan, Haidar och Hawbir.
  – Det är de här killarna som fått in integrationen i IK Sätra, vi hade inte fått in så många spelare med annat modersmål än svenska utan dem, och vi hade inte haft ett herrlag heller, säger Lars och byter några snabba ord med dem inför kvällens träningspass.
  Lars tillsammans med några av ledarna i IK Sätra – Hawbir, Haidar och Mark. Foto: IK Sätra.
  Vad skulle du säga är drivkraften i ditt ledarskap?
  Det här gör jag för stadsdelen och för barnen och framtiden. Ett ögonblick som gjorde mig alldeles varm i hjärtat var när IK Sätras herrlag gick upp till division 4 för ett tag sedan. Att se alla barn som var här då, som firade tillsammans med laget. Hur glada och stolta alla var. Herrspelarna blir förebilder här i Sätra, de är så generösa mot alla barn och låter dem vara med. Alla delade verkligen glädjeyran som var här. Då kände jag mig stolt.
  Vad är drömmen framåt för dig som ledare?
  Min dröm är att utöka med fler fotbollsplaner så att vi kan erbjuda aktiviteter till alla. Har de unga i Sätra deltagit i idrottsaktiviteter så tror jag att det blir mindre bus på kvällarna. Då har de fått bekräftelse, blivit sedda. Då har de fått sitt, och är nöjda. 
  Foto: Marco Benavides
  ”Göra saker på sitt sätt”
  Vad är dina bästa tips till en förening som vill nå fler ledare?

  Nummer ett är att lära känna varandra. Ibland handlar det om rädsla som inte borde finnas där. Man måste börja prata liksom!
  Att man får lov att göra saker på sitt sätt, det behöver inte alltid vara det traditionella sättet.
  Att erbjuda hjälp till nya ledare med de administrativa delarna, att fylla i en laguppställning i administrationssystemet och att hålla i ekonomin till exempel. Det räcker kanske att man gör sin insats som ledare på planen till att börja med.
  Att man är fler som försöker dela på sysslorna, att inte allt hamnar på en och samma person.
  Att fixa sammankomster för ledare där man får träffas tror jag också är viktigt.
  Att prata om hur ni kan lösa det med avgifter, kanske kan ni göra som vi och låta unga ”jobba av” sin medlemsavgift genom att vara ledare och domare i yngre lag och i fotbollsskolan.
  Se till att era ledare får utbildning. Vi har haft Olof från RF-SISU här som har pratat ledarskap och stärkt ledarna på olika sätt.


  Ledarförsörjning i din förening
  Vill din förening få stöd i ledarförsörjningssfrågor? Hör av dig till din idrottskonsulent så kan ni tillsammans lägga upp en plan för utvecklingsarbetet.
  Länk till Kontakta idrottskonsulent

 • Därför är jag ledare – Lindvi och Andreas berättar
  17 nov 2022 23:38 Vi var nyfikna på drivkraften och vad som varit avgörande när människor inom idrottsrörelsen har valt att vara tränare och ledare. Här berättar Lindvi Forsberg, Edsbyns Gymnastikförening och Andreas Davidsson, Alfta-Ösa Orienteringsklubb.Andreas DavidssonLedare i Alfta-Ösa Orienteringsklubb

  Hur ser du på ditt ledarskap och varför har du valt att vara ledare inom idrotten?
  Det bästa med att vara ledare inom orienteringen är att få åka runt till alla dessa olika platser. Ingen bana och plats är den andra lik. Jag har själv fått uppleva så mycket runt omkring orienteringen och som ledare har jag nu möjlighet att få ge det till någon annan! Jag får se ungdomar utvecklas och få samma idrottsliga uppfostran som jag fått. Då blir man ju lycklig på något vis!
  Som ledare tänker jag att utvecklingstrappan inom orienteringen är som ett pussel. Det finns många delar att utveckla. Även om man inte springer fort eller vill tävla så kan man hitta delar att utveckla. Orienteringen är väldigt inkluderande på det sättet.

  Lindvi ForsbergLedare i Edsbyns Gymnastikförening

  Hur ser du på ditt ledarskap och varför har du valt att vara ledare inom idrotten?
  – Det är kärleken till gymnastiken! Det är en sådan rolig idrott! Att få se barnen lyckas och utvecklas det är det största med att vara ledare. Jag får låna min egen tränare Maggans ord: ”Man ser de blir stärkta utanpå med muskler och inuti med självförtroende”. Jag känner igen det – den där självkänslan i att man klarar någonting.
  I gymnastiken så får alla en utveckling. Det händer saker hos alla barn som tränar och det är det som är så fantastiskt. I början av terminen ligger man på en nivå, och när terminen slutar har man utvecklats.

  Ta del av fler ledares berättelser
  För att påminna om vikten av ideella insatser och vad du får tillbaka som ideell i idrotten har Riksidrottsförbundet tillsammans med den ideella organisationen Folkspel intervjuat ledare om vad som driver dem att engagera sig.
  I intervjuer och filmer får du möta sex ledare från olika delar av landet, som berättar: Därför är jag ledare.
  Läs intervjuerna och se filmerna på rf.se
  Vill du utveckla ledarskapet i din förening?
  Vill din förening rekrytera fler ledare eller stärka de ledare ni redan har? Kontakta din idrottskonsulent på RF-SIU Gävleborg.
  Länk till Kontakta idrottskonsulent

 • Energiexperternas råd till idrottsföreningar
  3 nov 2022 11:08 Det är tuffa tider för många idrottsföreningar, särskilt de som driftar egna anläggningar. Här ger energiexperter från Region Gävleborg och Gävle kommun tips om energibesparingar som kan ge effekt för föreningen.Både kommuner och idrottsföreningar samlades till det digitala möte som RF-SISU Gävleborg bjöd in till här om kvällen. På mötet informerade distriktsidrottschef Ann-Gerd Bergdahl om vilka insatser som pågår inom idrottsrörelsen och vilket stöd som kan erbjudas, och två energiexperter fanns med för att ge stöd och råd.
  Idrotten återhämtar sig fortfarande från det ansträngda läge som pandemin orsakade. Får vi nu en situation där föreningar tvingas dra ned på verksamhet eller höja avgifterna på grund av höga el- och driftskostnader så riskerar vi ett tapp igen. Det är väldigt viktigt att föreningarna får professionell hjälp att se över sin energiförbrukning – att man får hjälp att se hur man kan agera, både i de små detaljerna och i de mer långsiktiga åtgärderna, säger Ann-Gerd Bergdahl.
  Ann-Gerd redogjorde även för RF-SISU Gävleborgs möjligheter att ge anläggningsstöd för energieffektiviserande åtgärder. Mer detaljerad info finns i presentationen du kan ladda ned i slutet av artikeln.
  Ann-Gerd Bergdahl distriktsidrottschef, Mats Sandfors energi- och klimatrådgivare på Gävle Kommun och Magnus Olander, projektledare energieffektivisering på Region Gävleborg gav vägledning och tips under mötet.
  Vägledning och kartläggning
  Under mötet gav Mats Sandfors, energi- och klimatrådgivare på Gävle Kommun och Magnus Olander, projektledare energieffektivisering på Region Gävleborg en genomgång av olika områden man kan se över för att spara energi.
  Ett av de första tipsen är att ta kontakt med en energirådgivare. Kommunerna har kostnadsfri rådgivning, och vill man som förening gå vidare så kan man få hjälp att göra en energikartläggning där man får förslag till åtgärder och en beräkning av de ungefärliga kostnaderna. Kommunens rådgivare kan även hjälpa till att jämföra offerter vid behov.
  Energi- och klimatrådgivarna ägnar sig varken åt myndighetsutövning eller gör konsultjobb. Rådgivningen går inte heller in på detaljer som i en energikartläggning, men det är en bra vägledning för att komma i gång med energiarbetet.
  Titta på statistiken
  Det bästa är förstås en fullskalig kartläggning, men föreningen kan komma ganska långt genom att titta på sin energistatistik för användning av el och fjärrvärme. En bra start i energiarbetet är att få överblick av dagsläget. Magnus tipsar om att man kan hämta bra statistik på elnätsbolagens hemsidor. Där kan du se vad är det är som drar mest el, och under vilka tider på dygnet.
  - Om man vill göra en kartläggning så tycker jag att det är viktigt att förankra ett sådant arbete i föreningen. Diskutera igenom vad ni vill göra och varför, och ta ett beslut i styrelsen. En fullskalig kartläggning kan kosta en del, men effekterna kan bli stora, säger Magnus Olander. Ha om möjligt en person som är ansvarig för miljö/klimatfrågor som har lite extra koll.
  Skapa en kultur i föreningen
  För att resultatet av ert energieffektiviseringsarbete ska vara bestående och långsiktigt behöver föreningen skapa en kultur där energieffektivisering är en del av det dagliga arbetet. Det innebär att attityder och beteenden måste förändras, rutiner och riktlinjer behöver arbetas fram och förankras i hela föreningen. De åtgärder som genomförs ska följas upp och energistatistiken analyseras.Mats och Magnus rekommenderar även föreningen att göra ett aktivt val kring det elavtal man har om det finns möjlighet. Man har kanske tagit över ett avtal som någon annan tecknat och då är det läge att kolla upp avtalstider och alternativ.
  Ta del av energiexperternas tips
  Via länken nedan du ladda ned de presentationsbilder som visades under mötet.OBS! Håll koll uppe i vänstra hörnet på vissa bilder – där finns en liten pratbubbla – klicka på den så ser du kommentarer till bilderna och får ännu mer detaljerade tips! 
  Länk till presentation med energispartips 
  I presentationen får du får bland annat tips om.

  hur du kan minska värmeförluster
  hur man ska tänka om man vill byta belysning
  hur man kan minska vattenanvändningen.
  vilka verktyg man kan använda för att göra kalkyler

  … och mycket annat
  Ytterligare information:
  Riksidrottsförbundet har tagit fram en checklista för föreningar
  På Energimyndighetens hemsida finns ännu fler tips och råd

 • Tips till föreningar för att minska elanvändningen
  14 okt 2022 11:52 Många verksamheter inom idrottsrörelsen påverkas kraftigt av höga elpriser och kostnadsökningar av andra slag. Här kommer råd och tips om hur idrottsföreningar kan minska elanvändningen, minska kostnaderna och bidra till lägre elpriser i samhället.– Idrottsrörelsen behöver bidra till lägre elkostnader och göra det vi kan för att minska användandet av el. Även om våra medlemsförbund och idrottsföreningar har olika förutsättningar att spara el så kan alla göra något, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
  Sänk temperaturen, stäng av energidränerande utrymmen som exempelvis bastu, släck lampor i utrymmen som inte används och duscha kortare tid. Det är några av de tips som sammanställts.
  Stor oro inför vintern
  Den rådande utvecklingen av elpriser påverkar alla idrottsföreningar på ett eller annat sätt och för många har priserna inneburit en tuff situation och oron är stor inför vintern. Störst är oron bland de föreningar som driver anläggningar och idrottsytor. Utan stöd eller hjälp att hålla kostnaderna nere riskerar de tvingas stänga och barn, ungdomar och vuxna stå utan plats att idrotta. Många idrottsföreningar nyttjar kommunala anläggningar och idrottsytor och här finns en oro för att kommunens ökade energikostnader ska vältras över genom högre hyror. 
  – Idrottsrörelsen behöver samtidigt besked från regering och kommuner som säkerställer att dyra elpriser inte slår ut idrottsaktiviteterna. Är det något vi måste ha lärt oss efter pandemin är det hur mycket idrotten betyder oavsett ålder och ambitionsnivå både för vikten av att röra på sig men även som en mötesplats där man är en del av en gemenskap, säger Björn Eriksson.
  Tips och råd för idrottsföreningar
  Flera av tipsen har hämtats från och i samråd med Energimyndighetens informationssida.
  Riksidrottsförbundets information och tips om energieffektivisering.

 • Världens bästa mötesplats för folkhälsa, idrott och tillgänglighet
  12 sep 2022 10:53 Tillgänglighetsfrågorna står i fokus när vi samlar politiker och andra nyckelpersoner till konferens om hur vi kan samverka mot målet: En aktiv fritid för alla. RF:s ordförande Björn Eriksson är en av dem som kommer att finnas på plats.Tillsammans med Parasport Gävleborg och Gävleborgs Innebandyförbund bjuder vi denna vecka in till en angelägen konferens där frågorna om idrott för alla och tillgänglighet ställs på sin spets, i samband med att världens största internationella elinnebandyturnering – World Cup Volt Hockey – äger rum i Gävle. Målgrupp för konferensen är politiker och tjänstepersoner verksamma i Gävleborg, och andra som berörs av frågorna.
  ”Verkligen ett pilotarbete”
  – Vi var medvetna om att vi stack ut hakan när vi sa att vi skulle arrangera världens största internationella Volt Hockey Cup i Gävle. Den här turneringen ger oss verkligen ett tillfälle att titta på tillgänglighet i alla aspekter – arenan, transporter, boende, publikplatser … Vi har blivit tvungna att skapa samverkan och lärande under resans gång. Det här är verkligen ett pilotarbete, säger Linus Nielsen, Gävleborgs Innebandyförbund.
  – Vi vill till en framtid där en sådan här idrottshändelse är lika självklar som vilket idrottsevenemang som helst. Jag upplever att vi i Gävleborg ligger i framkant med det arbete vi hittills gjort kopplat till tillgänglighet och idrottande, men mycket återstår. Särskilt förankringen hos politiker och andra nyckelpersoner i våra kommuner. Det finns ett stort allvar bakom satsningen då paraidrotten tappat enormt under pandemin. Vi behöver gemensamt hitta vägar att få den målgruppen tillbaka i rörelse, säger Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg.
  – På konferensen vill vi bidra till att belysa de här viktiga frågorna, dela med oss av våra erfarenheter och se hur vi kan ta arbetet vidare. Konferensen syftar till att ge en aktuell lägesbild och fördjupad kunskap i frågor där individens möjligheter till idrott och rörelseglädje står i centrum. Vi skapar rum för samtal om hur Gävleborg kan samla kraft för en hållbar framtid och ge jämlika förutsättningar för en aktiv fritid för alla, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg.
  Några av föredragshållarna och paneldeltagarna:


  Aron Anderson är professionell äventyrare, uppskattad inspiratör och föreläsare. Han har antagit utmaningar som de flesta inte ens skulle drömma om. Han inspirerar andra att inse sina möjligheter – oavsett svårigheter. Föredraget arrangeras med stöd av Näringslivsenheten, Gävle kommun.
  Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ger en aktuell bild av var idrottsrörelsen står på resan mot En idrott för alla. Han ringar även in de utmaningar vi gemensamt har framför oss.
  Åsa Llinares Norlin, ordförande Parasport Sverige, kan med sin breda erfarenhet koppla samman de vardagliga detaljerna med ett gränsöverskridande politiskt perspektiv och sätta fingret på hur vi skapar tillgänglighet, på riktigt.

  Länk till program och mer info
  Vågar någon provköra?
  Efter konferensen kommer provkörning av elinnebandystol erbjudas till hågade politiker och andra nyfikna.

  Har du frågor kopplat till konferensen? Välkommen att kontakta:Ann-Gerd Bergdahl, RF-SISU Gävleborg070-672 51 31anngerd.bergdahl@rfsisu.se