Annons
Annons

Working Equitation siktar på en bredare elit – bjuder in dressyrryttare

Sara Nissling, här på Elvin B, är en av WE-ryttarna som har en ny cup att se fram emot.

I ett nystartat projekt kan ryttare som har kunskaper motsvarande medelsvår A dressyr, men inte tävlat i WE, söka plats i träningsgrupper riktade mot elitnivå i Working Equitation. – Vi hoppas på ett snabbare tillflöde till sportens högre nivåer, säger Kajsa Ekedahl, landslagsledare WE.

Att bygga långsiktigt för en bredare elit är tanken med projektet som kommit i gång på initiativ av landslagsledare Kajsa Ekedahl. Det finansieras med Svenska Ridsportförbundets omstartstöd och intresseanmälan skickas till: sandra.lindlof@ridsport.se

– Man kan skicka ett utdrag på TDB som visar att man ridit medelsvår A dressyr eller också skicka in en film. Galoppombyten är viktiga i WE så det vill vi gärna se. Halvpiruetter och ett register med samlad och ökad galopp är också bra att visa upp, säger Kajsa Ekedahl.

Läs mer om anmälan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi har ett femtontal svårklassryttare men vi behöver fler, det vore roligare och bättre för arrangörerna och också inspirerande för de tävlande

De som antas i projektet delas in i träningsgrupper utifrån geografiskt läge. Grupperna med tre till fyra ryttare i varje får tillgång till tre subventionerade träningar och också ett mentorskap på sin första tävling på Msv B eller A i WE.

– Vi vill visa att det finns mycket man kan göra med sina dressyrkunskaper. Vill man sedan gå vidare så måste man ju träna mer så klart men detta är en bra början och ett sätt att väcka intresset, säger Kajsa Ekedahl.

Working Equitation är Sveriges snabbast växande ridsportgren och det finns en stark bas, men i leden för de högre nivåerna vore det bra om det fylldes på lite mer.

– Vi har ett femtontal svårklassryttare men vi behöver fler, det vore roligare och bättre för arrangörerna och också inspirerande för de tävlande. Det stärker också landslaget på sikt, säger Kajsa Ekedahl.

Kan ju handla om en dressyrryttare som rider på hög nivå och som är välutbildad men som inte får topplaceringar i dressyr av någon anledning.

Hon ser inte projektet som konkurrens mellan dressyr och WE.

– Detta kan ju handla om en dressyrryttare som rider på hög nivå och som är välutbildad men som inte får topplaceringar i dressyr av någon anledning. Kanske att traven som gångart inte räcker till eller att man har kvicka och rena byten men att de inte är stora är exempelvis. Det är andra delar, till exempel kvickheten och galoppen som är viktiga i WE, så kan man ändå ha väldigt goda förutsättningar i där, säger Kajsa Ekedahl, landslagsledare.

Publicerad:

Aktuellt